Drömförvärvet bådar gott för SUS

Aktier Surgical Science Sweden (SUS) är ett Göteborgsbaserat bolag som är ledande inom utveckling av medicinsk simulering. Bolaget har haft en bra resa på börsen och bara på de senaste tre månaderna är aktien upp 50 procent. Börsvärdet på SUS har nu ökat till över 12 miljarder kronor.

SUS är verksamma inom två områden: Industri/OEM (simuleringsmjukvara till medicinteknikbolag) och Educational products (egenutvecklade simulatorer). Surgical Science strategi är att växa både organiskt och med förvärv. Läs mer om bolagets verksamhet här.

I senaste kvartalsrapporten bjöd SUS på en omsättningstillväxt på runt 80 procent vilket gjorde att försäljningen landade på 36,6 miljoner kronor. Bolaget redovisade ett rörelseresultat på 2,2 miljoner kronor. Rapporten var bra och Surgical Science fortsätter växa in i sin stora värderings-kostym. 

För ungefär två månader sedan förvärvade Surgical Science den största konkurrenten Simbionix till en likvid om 2,65 miljarder kronor. Uppköpet av bolaget är enligt VD Gisli Hennermark ett drömförvärv. I samband med förvärvet genomfördes en riktad nyemission.

Simbionix har idag runt 120 anställda och den största delen av verksamheten återfinns i Israel. Simbionix är omsättningsmässigt sätt ungefär 3,5 gånger så stora som “gamla” Surgical Science. 

Bolaget är precis som Surgical Science, verksamma inom medicinsk simulering och licensiering av simuleringsmjukvara till medicinteknikföretag. I och med förvärvet utökas Surgical Science applikationsområden inom affärsområdet Educational Products. Exempel på nya områden är: endovaskulära ingrepp, urologi, ortopedi och ultraljud.

Simbionix kunder inom robotkirurgi-segmentet är bland annat Intuitive och Medtronic. De har även en del andra robotkirurgikunder varav en nyligen kontrakterades. Intäktsmodellen Simbionix har är lite annorlunda mot Surgical Sciences. Simbionix tar, precis som SUS en licensavgift per såld robot med inbäddad simuleringsmjukvara, men utöver detta tar dessutom Simbionix en årlig prenumerationsavgift. Denna prenumerationsavgiften utgör den största delen av Simbionix nettoomsättning inom robotkirurgisegmentet. Kommer det “nya” SUS gå mot en mer Saas liknande intäktsmodell inom robotkirurgi-segmentet? 

Vi kan förvänta oss att bruttomarginalerna kommer minska lite efter förvärvet. Detta bland annat på grund av att en hög andel av Simbionix försäljning kommer ifrån hårdvara som har lägre bruttomarginaler.

Konsolideringen av dessa två företagen kommer göra det nya SUS till den dominanta aktören inom simuleringsmjukvara till robotkirurgi. Det finns nu potential att SUS får en 100 procentig marknadsandel inom denna nisch. Det sammansatta bolaget omsatte (baserat på 2020 siffror) runt 480 miljoner kronor vilket är över SUS finansiella mål om att ha en nettoomsättning på 400 miljoner kr år 2024. Dessa mål kommer att revideras upp inom kort. 

Vi kan förvänta hos fler förvärv av Surgical Science i framtiden. Marknaden är fortfarande fragmenterad. I och med det nya förvärvet blir dessutom SUS konkurrent med det svenska börsnoterade bolaget Mentice. Det har spekulerats i att ett uppköp av Mentice skulle kunna vara sannolikt och det känns inte alls omöjligt. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -