Viktig makro dränks av ryska invasionen

Kriget mellan Ryssland och Ukraina lär fortsätta att sätta rejäl prägel på marknadshumöret. Vad amerikanska och europeiska ledare uttalar kan spä på marknadsrörelserna medan makrostatstiken som rullas ut under veckan lär hamna lite i bakvattnet.

placera-redaktionellt-2021-Makroveckan_700.png

28 februari, 2022

Ukrainakrisen har nu eskalerat till ett fullskaligt krig och inte att förvåna har marknaden reagerat negativt. Nu steg börserna ändå under fredagen när det tillfälligtvis såg ut som att västvärlden inte skulle införa de allra tuffaste sanktionerna, men när vecka summeras så sjönk den svenska börsen ändå med 2,3 procent. Årets nedgång summerar nu till 16,5 procent och därmed parkerar den svenska börsen lång ner på årets börslista.

S&P500 steg under förra veckan med 0,8 procent medan Stoxx600 sjönk med 1,6 procent.

Nu införs nya sanktioner mot Ryssland och ett flertal banker sängs ute från SWIFT-systemet vilket i förlängningen försvårar ryska handel. Däremot görs vissa försöka att ändå hålla kanalerna för energimarknaden öppna. Dessutom införs nu direkta sanktioner mot president Putin och utrikesminister Lavrov. Men det lär knappast hejda den ryska offensiven och en upptrappning av striderna ser ut att vara oundviklig. Det ser därmed också ut som att vi får en tuff start på den nya finansveckan.

Den svenska kronan gick på ytterligare bakslag under veckan som gick när placerare sökte sig till tryggare valutor som den amerikanska dollarn och japanska yenen. En dollar kostar nu 9,52 kronor och en euro 10,65 kronor.

Oljepriset har haft en svängig resa men Brentoljan har återigen letat sig över 100 dollar per fat och handlas till lite drygt 102 dollar per fat.

Den här veckan är fullmatad med viktiga makrobesked som normalt skulle kunna ge stora effekter på finansmarknaden. Nu är situationen annorlunda när Ukrainakrisen dominerar nyhetsflödet och de mer långsiktiga konsekvenserna är svåra att överblicka. Mycket av den statistik som rullas ut är dessutom inhämtad innan kriget bröt ut vilket gör tolkningen svår. Ändå är det förstås intressant att hur konjunkturen utvecklas. Lite av ett mardrömsscenario är ju om vi ser en global ekonomi som redan var på väg ner och en inflation som var på väg upp medan hyggliga konjunktur- och inflationssiffror förhoppningsvis kan gjuta lite olja på vågorna.

Det blir också stort fokus på de uttalandet som kommer att göras under veckan. Bland det som finns inplanerat lär utfrågningarna av Fed-chefen Jerome Powell på onsdag och torsdag röna det störa intresset. Liksom det State-of-the-Union-tal som president Biden håller på tisdag. I övrigt lär vi se en strid ström av uttalanden från olika europeiska ledare.

På makrosidan är det inköpschefsindexen för industri- och tjänstesektor som lär röna visst intresse liksom onsdagens inflationssiffror för EMU-området. Risken för fortsatt kraftigt stigande energipriser är det stora hotet mot europeisk ekonomi.

Veckan avslutas med de amerikanska sysselsättningssiffrorna för februari. För även om Ukrainakrisen sannolikt betyder att den amerikanska centralbanken går lite lugnare fram med räntehöjningar så pekar den ekonomiska realiteten mot att räntehöjningar behövs.

Måndag

De svenska BNP-siffrorna för fjolårets sista kvartal kom i något lägre än väntat. Tillväxten fortsätter dock och BNP växte med 1,1 procent mellan tredje och fjärde kvartalet (väntat var 1,4 procent). Jämfört med fjärde kvartalet 2020 var uppgången hela 5,2 procent. Hushållens konsumtion var en stark drivkraft under fjärde kvartalet och den trenden ser ut att ha fortsatt under inledningen av 2022. I januari steg försäljningen inom detaljhandeln med 4,5 procent.

Tisdag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det svenska indexet har legat mycket högt trots att det sjunkit en aning och den trenden lär fortsätta. Viktigaste för börshumöret är att det amerikanska indexet förblir starkt och att vi förhoppningsvis får se vissa lättnader vad avser leveranser och priser.

Onsdag

Inflationssiffror från EMU-området som väntas visa på fortsatt hög inflation. Det gäller främst det breda inflationsmåttet medan kärninflationen ännu ger ECB lite handelsutrymme. Men även här börjar det trenda upp. Fed-chefen Jerome Powell frågas it i kongressen och hur det uppkomna läget påverkar den amerikanska centralbankens planer på räntehöjningar lär vara i fokus, liksom hur banken ser på fortsatta prisuppgångar. Beige bokk, som är centralbankens sammanställning av det ekonomiska läget, publicerar senare under kvällen.

Torsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Vi hoppas på lite positiva överraskningar nu när ekonomerna öppnas upp i allt högre grad. Även här stort fokus på leveransproblem och prisutvecklingen. Riksbanken frågas ut i finansutskottet och det lär bli en del frågor kring inflation och effekterna på svensk ekonomi av Ukrainakrisen. Lär inte påverka marknadshumöret i någon större grad om inte Stefan Ingves överraskar storligen. ECB publicerar penningpolitiskt protokoll.

Fredag

Amerikanska sysselsättningssiffror för februari. Väntat är en fortsatt ökning av antalet sysselsatta och att arbetslösheten tickar ner en bit. Löneökningarna väntas ligga kvar på en så pass hög nivå att de är obekväma för centralbanken. Frågan är hur marknaden reagerar nu när det är Ukrainakrisen som dominerar marknadsrörelserna i stort.

Ämnen i artikeln
Mest läst
Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.