Så har storbolagen presterat

Rapportperioden Nästan alla storbolag har nu rapporterat och det är en knapp övervikt positiva överraskningar, samtidigt som belöningen på börsen ofta har varit blygsam. Det visar Placeras genomgång.

Astrazeneca och Hexagon återstår men övriga bolag i storbolagsindexet OMXS30 har nu släppt sina rapporter för det andra kvartalet. Rapporter där merparten, eller 58 procent, av de rörelsedrivande bolagen i indexet har kommit med rörelsevinster som varit högre än vad analytikerna hade förväntat sig inför rapporterna.

De stora avvikelserna har däremot varit ganska sällsynta, vilket är lite överraskande givet hur mycket omvärldsfaktorer som har varit besvärliga under det gångna kvartalet. I några fall, som Electrolux där vinsten blev hälften så stor som väntat, syns dock bekymren tydligt även i resultatet.

Åt andra hållet sticker fredagens rapportör Autoliv ut med ett justerat rörelseresultat som var mer än dubbelt så högt som förväntningarna. Bilsäkerhetsbolaget pekar på ett starkt juni, med prishöjningar och bättre fordonsproduktion, men vinsten har också fått hjälp av en patenttvist.

Utan Autolivs stora vinstavvikelse skulle ett genomsnitt av OMXS30-bolagens vinstutfall jämfört med prognoserna hamna strax under nollan, medan det nu landar på plus 5 procent. Det visar Placeras genomgång av rapportutfallen och kursreaktionerna på rapporterna, som vi har sammanställt i tabellen nedan.

 

OMXS30-bolagen Kursreaktion på rapportdagen Avvikelse  mot vinstprognos Kursutveckling i år  
ABB  1,5% 5% -15%  
Alfa Laval  7,5% 8% -18%  
Autoliv 3,0% 140% -16%  
Assa Abloy 0,6% 3% -16%  
Atlas Copco  4,7% 3% -25%  
AstraZeneca Rapporterar 29 juli   25%  
Boliden  -2,6% 1% -11%  
Electrolux -4,0% -51% -36%  
Ericsson  -8,5% -9% -24%  
Essity -4,6% 0% -15%  
Evolution  -6,2% -1% -31%  
Getinge -2,5% -1% -42%  
Handelsbanken -4,3% -3% -9%  
Hexagon Rapporterar 27 juli   -19%  
H&M  2,2% 17% -25%  
Investor -2,1% e.m. -21%  
Kinnevik -2,9% e.m. -48%  
Nordea  5,5% 13% -11%  
Sandvik  -1,0% -1% -31%  
SBB -19,4% e.m. -74%  
SCA -5,8% 1% -7%  
SEB 0,2% 6% -15%  
Sinch -1,0% -11% -79%  
SKF  -3,6% -9% -23%  
Swedbank 2,4% 0% -26%  
Swedish Match  -0,2% 1% 47%  
Tele2  -0,6% 1% -11%  
Telia -5,8% 1% 5%  
Volvo  3,4% 10% -16%  
Genomsnitt: -1,6% 5% -20%  
Källa: Infront        
Fotnot: Avser justerade rörelseresultat. Fredagens rapporter: avstämd kurs vid lunchtid.

 

Utöver Electrolux hittar vi Ericsson, Sinch och SKF bland bolagen som tydligt kommit in under förhandstipsen, och som också straffats på börsen under sina rapportdagar.

H&M som släppte sin rapport redan i juni är tillsammans med Volvo och Nordea några av de vassaste rapportörerna den här gången med tvåsiffriga överträffanden av prognoserna. Alla tre lyfte också på sina rapportdagar.

Den allra största kursreaktionen har SBB stått för då aktien backade med över 19 procent på sin rapport. Här har vi inte tagit med resultatavvikelsen i tabellen eftersom det, precis som för Investor och Kinnevik, inte är riktigt rättvisande i förhållande till de rörelsedrivande bolagen. Med det sagt så blev förvaltningsresultatet för SBB på -147 Mkr en rejäl missräkning mot analytikernas förväntan på 1,2 miljarder.

I resultatet ingår värdeförändringar på fastigheter och derivat som stör jämförelsen och de stora kursrörelserna i SBB ska också ses i ljuset av ett ymnigt nyhetsflöde kring fastighetsförsäljningar och skuldhantering i det pressade bolaget.

SBB tog plats i OMXS30 så sent som vid halvårsskiftet och med facit i hand kan man konstatera att de tre senaste bytena i indexet, där Sinch och Evolution också kommit in, har blivit en riktig björntjänst. Alla tre är ned betydligt mer än snittbolaget i OMXS30 i år med SBB på minus 74 procent, Sinch ned 79 procent och Evolution 31 procent.

Nykomlingarna till trots så är det alltjämt bank och verkstad som dominerar indexet. Som vi tidigare konstaterat så har verkstadsjättarna kommit med stabila rapporter där den befarade lågkonjunkturen ännu inte stuckit fram sitt tryne, samtidigt som bolagen bedyrar att de är beredda att agera vid behov.

Bankerna å sin sida har också kommit med ganska odramatiska rapporter där klassens ljus den här gången blev Nordea. Bra kostnadskontroll och låga kreditförluster hyllades av analytikerna i den rapporten.

Alla fyra storbankerna kan nu se fram emot att förbättra sitt räntenetto när centralbankerna höjer styrräntorna. Om det i förlängningen kommer att väga upp för sämre aktivitet om vi går in i en tuff lågkonjunktur, ja det är en annan historia som ska berättas i kommande kvartal.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -