Placerarna ratar statsränteprodukter

Fonder De stora börsnedgångarna och fortsatt oror på finansmarknaden under september påverkade flöden till börshandlade produkter. Under september föll nettoinflödet med 30 procent jämfört med augusti, det visar siffror färska månadssiffror från Ishares/Blackrock.

Det var minskad efterfrågan på börshandlade ränteprodukter som stod för de största minskningarna under månaden. Efterfrågan på ränteprodukter sjönk med närmare hälften jämfört med månaden före. Nettoinflödet till aktieprodukter hölls uppe trots börsnedgången. Intresset för börshandlade råvaruprodukter var svalare och hade nettoutflöde för femte månaden i rad.

Börshandlade ränteprodukter innehåller ett brett spektrum av produkter och skillnaden under månaden var tydlig med en stor rotation.

Nettoinflödet var starkt till amerikanska kortränteprodukter. Nettoinflödet mer än fördubblades under månaden och enligt uppskattningar utgör exponeringen mot kortränteprodukter hela 88 procent. Det är en dramatisk uppgång under månaden från 15 procents exponering.

Samtidigt sålde investerare av europeiska statsränteprodukter, företagsobligationer och ränteprodukter förknippade med tillväxtmarknaderna.

Amerikanska börshandlade aktieprodukter hade ett fortsatt positivt nettoinflödet i september, även delar av tillväxtmarknadsaktier hade det största nettoinflödet sedan april. Huvuddelen av nettoinflödet till tillväxtmarknadsaktier letade sig till Asien och Stillahavsregionen.

global sektornivå attraherade allmännyttiga bolag och hälsovårdssektorn störst nettoinflöden. Samtidigt som cykliska sektorer som industri, material, finans hade nettoutflöden. Även tekniksektorn noterade nettoutflöden i september.

En annan trend var att globala nettoinflöden till börshandlade aktieprodukter med låg volatilitet fortsatte under september.

September var den femte månaden i rad med nettoutflöden från råvaruprodukter. Under september var nettoutflödet 6,9 miljarder dollar, vilket summerar de totala nettoutflödet sedan maj till 32,4 miljarder dollar. Värt att notera att trots de senaste fem månadernas betydande nettoutflöden är årets nettoutflödet bara på minus 2,1 miljarder dollar.

Trots den fortsatt oron på de globala finansmarknaderna stod nettoutflödet guld och ädelmetalprodukter för majoriteten av nettoutflödet för råvaruprodukter under månaden på minus 5,1 miljarder dollar. Bara under juli månad har guld och ädelmetalprodukter haft positivt nettoinflöde i år.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -