En aktie att ha långtråkigt med

Aktieanalys Återförsäkringsbolag är något av det mest långtråkiga som går att äga. Hannover Re är inget undantag och det är just de kvaliteterna som gör aktien intressant.

Hannover Re eller Hannover Rück på tyska är världens tredje största återförsäkringsbolag.

Ett återförsäkringsbolag är ett försäkringsbolag, där försäkringsbolag kan försäkra sig för att på så vis får ner sin egen risk.

Bolaget grundades den 6 juni 1966 och huvudkontoret ligger precis som namnet antyder i staden Hannover. Idag har bolaget över 170 dotterbolag på fem kontinenter. De två största konkurrenterna till Hannover Re är Munich Re och Swiss Re.

Aktien börsnoterades 1994. Samma år blev bolaget först i världen bland återförsäkrarna att kunna erbjuda och prissätta risker för naturkatastrofer.

Majoritetsägare i Hannover Re är försäkringsjätten Talanx med 50,1 procent av aktierna. Marknadsvärdet på hela bolaget uppgår till 22,5 miljarder euro.

Hannover Re utmärker sig genom att ha en stark balansräkning med stora reserver i kombination med en konservativ ledning. Samtidigt är bolaget i topp när det gäller lönsamhet i branschen.

Även om Hannover Re har sin bas och sitt ursprung i Europa kommer största delen av omsättningen utanför Europa.

Förra året genererades 30 procent av omsättningen från USA följt av Asien med 16 procent. Största marknaden i Europa är den brittiska marknaden med 13,4 procent.

Den tyska marknaden stod enbart för 7,2 procent av försäljningen. Det var ungefär lika mycket som omsättningen i Australien.

2022 väntas omsättningen ha ökat med knappt 19 procent till 32 978 miljoner euro. 2023 väntas omsättningen öka med 8 procent.

År 2021 2022 2023 2024
Omsättning MEUR 27 762 32 978 35 575 36 952
Rörelsemarginal, % 4,4 4,3 5,25 5,5
VPA/ EUR 10,20 11,60 15,60 16,80
Utdelning/ EUR 5,75 6,17 6,64 7,21
Källa: Marketscreener        
         

Samtidigt spås vinsten per aktie öka kraftigt från 11,60 euro till 15,60 euro i år. Marginalerna väntas stärkas.

17 analytiker bevakar aktien. Av dessa sätter åtta köp på Hannover Re. Analytikerkollektivets genomsnittliga riktkurs på Hannover Re är 183 euro per aktie.

Återförsäkringsbolagen är kända för att vara stabila högutdelare. Hannover Re är inget undantag. Direktavkastningen ligger på 3 procent och bolaget har under flera år höjt sin utdelning.

Många saker talar till Hannover Re:s fördel. Den starka balansräkningen, de stigande marginalerna och den ökande omsättningen. Även ledningens förmåga att vara bäst i klassen bland återförsäkrarna när det gäller lönsamhet talar starkt till bolagets fördel.

Det som talar emot är att aktien utvecklats mycket starkt från bottennivåerna i juni 2022. Sedan dess summeras uppgången till nära 50 procent. Det gör aktien till en av de bästa i det tyska storbolagsindexet DAX.

Sett på tolv månader är aktien upp 11 procent. Aktien är nu tillbaka till samma nivåer som den handlades till före coronakraschen. Skillnaden är att både omsättning och lönsamhet nu är större.

Långtråkiga aktier är kanske just precis det depån behöver när vi nu påbörjar vad som skulle kunna bli ännu ett turbulent börsår.

Försiktiga investerare lägger aktien på köplistan och inväntar eventuella nedställ framöver.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Hannover Ruck SE Köp 190,15 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -