Rabatt på amerikanska Fortnox

Börs Amerikanska Intuit har utklassat börsen historiskt och nu har aktien fallit till aptitliga nivåer.

Fintechjätten Intuit grundades 1984 av Scott Cook och Tom Proulx i Palo Alto, Kalifornien. När Scott Cook arbetade på Procter & Gamble insåg han att datorer skulle kunna ersätta pappers- och pennbaserad bokföring. För att kunna bygga vidare på idén var han tvungen få tag i en programmerare och det var då han hittade Tom Proulx. Det första mjukvaruprogrammet som kodades av bolaget hette Quicken. Allt eftersom började Intuit bredda sitt produktutbud och börsnoteringen skedde 1993. Efter bara ett år i den noterade miljön lade Microsoft ett bud på Intuit och prislappen låg på 2,4 miljarder dollar. Affären blev stoppad av regulatorer. 

Intuit har idag ett marknadsvärde på 110 miljarder dollar och under de tolv senaste månaderna uppgick försäljningen till 13 miljarder dollar. På fem år är aktien upp över 140 procent men på ett års sikt är den ner nästan 30 procent.

Affären är indelad i fyra segment: Small Business & Self-Employed (51 procent), Consumer (31 procent), ProConnect (4 procent)  och Credit Karma (14 procent). 

Inom Small Business & Self-Employed erbjuder Intuit molnbaserade affärssystem till småföretag. Det kan exempelvis handla om redovisning, löne- och betalningshantering. Segmentet påminner mycket om svenska Fortnox. I Consumer ingår finansiella tjänster som hjälper både privatpersoner och företag att förbereda deklarationer. Här innefattas även tjänsten Mint.com som hjälper privatpersoner att hålla koll på och effektivisera sin ekonomi. ProConnect-segmentet erbjuder mjukvara för revisorer som hjälper småföretag. Det sista området är privatekonomiplattformen Credit Karma (förvärvades 2020) som ger personliga rekommendationer för att exempelvis hjälpa konsumenter att hitta de bästa och billigaste hem-, bil- och privatlånen.

En del av Inuit strategi är att växa sitt ekosystem genom förvärv. Exemeplvis köptes plattformen Mailchimp, som hanterar småföretags marknadsföring och kundrelationer, upp för 12 miljarder dollar. Förvärvet är det största i Intuits historia och gjordes i oktober 2021. Mailchimp ingår nu i Small Business & Self-Employed-segmentet. 

Intuit har framförallt två konkurrensfördelar där den första är hög byteskostnad. När en kund väl använder Inuits bokföringsprogram och lägger till flera tjänster, blir det jobbigt för kunden att byta till en konkurrent och lära sig ett nytt system. Den andra är nätverkseffekten. Intuit får väldigt mycket data som används till att träna AI-modeller. Summa summarum blir Intuits produkt bättre desto mer data de får. 

Den största risken just nu för Intuit är en lågkonjunktur som skulle kunna göra försäljningscyklerna längre och påverka tillväxten negativt. Många småföretag får det sannolikt tufft i sämre tider. Å andra sidan kan man argumentera för att företag vill effektivisera sin verksamhet i en lågkonjunktur för att få ner kostnader och då är Intuits tjänster ett alternativ. 

Intuit ger ut mycket optioner till sina anställda vilket bidrar till utspädning av antalet aktier. När Intuit förvärvar bolag betalas förvärven inte bara med egen kassa utan även med aktier som i sin tur bidrar till en ökning av antalet utestående aktier. Intuit genomför dock aktieåterköp för att motverka utspädningen. 

Intuit  2023e 2024e 2025e
Ev/sales 8 7 6
Ev/ebit 22 19 16
Oms till,% 10 12 15
Ebit marg,% 20 20 20

 

Baserat på innevarande år handlas aktien till ev/ebit på 19 och ev/sales ligger på 7. I jämförelse med exempelvis svenska Fortnox handlas Intuit till en stor rabatt. Fortnox har en ev/ebit på runt 55. Anledningen till Fortnoxs premievärdering kan vara att tillväxten väntas vara det dubbla mot Intuit och dessutom är marginalerna bättre.  

Av de 24 analytikerna som följer Intuit så sätter 21 köpstämpel. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -