Konjunkturhopp - och skarpt räntehot

Makrokommentar Det finns trots allt lite hopp kring konjunkturen i Europa, enligt de preliminära inköpschefsindexen för januari. Dessvärre borgar det samtidigt för att ECB uppfyller hotet om fortsatt stora räntehöjningar.

Det var, som vanligt numera, lite blandad kompott när de preliminära inköpschefsindexen för januari började rullas ut under tisdagen. Mycket var dock åt det positiva hållet även om nivåerna i sig inte är särskilt imponerande.

Det sammanvägda inköpschefsindexet för industri- respektive tjänstesektor i EMU-området steg till 50,2 i januari. Det var första gången på sju månader som indexet lyckades kravla sig över det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Dessutom den tredje månaden i rad med uppgång.

Det var framför allt tjänstesektorn som överraskade positivt med ett index på 50,7 i januari jämfört med 49,8 i januari. Att just tjänsteindexet steg borde dock inte ha kommit som någon stor överraskning nu när energipriserna fallit brant och en djupare energikris i Europa ser ut att kunna undvikas. Att det tyska tjänsteindexet i Tyskland steg till, i sammanhanget, hyggliga 50,4 talar också i favör för en sådan tolkning av utfallen.

I industrin steg indexet från 47,8 i december till 48,8 i januari. Fortfarande lågt men långt ifrån de katastrofsiffror som många väntade sig under hösten. Här sticker Frankrike ut med ett index på 50,8 medan det tyska indexet var en ny besvikelse med ett värde på 47,0.

Till den mer generellt positiva bilden hör att företagens förhoppningar på utvecklingen framöver stärkts rejält. På månadsbasis är det den största uppgången av framtidsförväntningarna sedan juni 2020.

Däremot kan det konstateras att företagen fortsätter att höja priserna i stor omfattning, trots att prisuppgångarna på insatsvaror kommit av sig. Företagen fortsätter dessutom att nyanställa. Visserligen är det senare positivt ur konjunkturperspektiv men ökar, tillsammans med fortsatt högt pristryck, trycket på ECB att gå vidare med stora räntehöjningar i samband med kommande penningpolitiska besked.

Med de här inköpschefsindexen i ryggen och efter aggressiva utspel från ECB-chefen Christine Lagarde är det nu närmast gjutet med en räntehöjning på minst 0,50 procentenheter när ECB lämnar penningpolitiskt besked i nästa vecka.    

I Storbritannien var det däremot lite dystrare toner med ett industriindex på 46,8 och ett tjänsteindex på 48,0. Bägge indexet ändå en bit över förväntat.

S&P Global, inköpschefsindex    
    Industri    
    januari december november
Japan   48,9 48,9 49
EMU-området 48,8 47,8 47,1
  Tyskland 47 47,1 46,2
  Frankrike 50,8 49,2 48,3
Storbritannien 46,7 45,3 46,5
Källa: Macrobond      

 

S&P Global, inköpschefsindex    
    Tjänster    
    januari december november
Japan   52,4 51,1 50,3
EMU-området 50,7 49,8 48,5
  Tyskland 50,4 49,2 46,1
  Frankrike 49,2 49,5 49,3
Storbritannien 48 49,9 48,8
Källa: Macrobond

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -