Har marknaden rätt om räntetoppen?

Makro ECB fortsätter att höja räntan och ”lovar” att leverera en ny räntehöjning i mars. Marknadsrörelserna tyder ändå på att marknadsaktörerna räknar med att slutet på räntehöjningarna rycker allt närmare.

Att den europeiska centralbanken (ECB) höjde räntan med 0,50 procentenheter i samband med torsdagens penningpolitiska besked kom inte som någon överraskning. Det betyder att den viktigaste styrräntan nu ligger på 3,0 procent. Dessutom var det, mer eller mindre, solklara beskedet att ytterligare en räntehöjning med 0,50 procentenheter väntar vid räntemötet i mars. Efter det ska ECB göra en ny utvärderingen av den framtida penningpolitiken.

Inflationsriskerna bedömer ECB som mer balanserade. Åt det positiva hållet drar förstås att energipriserna fallit betydligt snabbare än vad någon tordes hoppas på för bara några månader sedan. Den stora risken för att inflationen ska bita sig kvar på betydligt högre nivåer än de 2 procent som är målet är å andra ett stigande lönetryck. Precis som i USA är den europeiska arbetsmarknaden fortfarande överraskande stark och det finns signaler om att den höga inflationen bidragit till att löntagare i allt högre grad försöker kompensera sig. Något som även ECB har observerat.

Så precis som fallet är för Federal Reserve så kommer de framtida räntebesluten att i hög grad vara avhängig av inkommande data. Förstås i huvudsak de kommande inflationssiffrorna men i nästan i lika hög grad av vad som sker på arbetsmarknaden.

Den stora risken, enligt oss på Placera, är ändå att inflationen fortsätter att bita sig kvar på obekväma nivåer. Visserligen visade onsdagens preliminära inflationssiffror för januari att den breda inflationen är på väg ner. Främst drivet av sjunkande energipriser. Däremot fortsätter kärninflationen att ligga på höga 5,2 procent, vilket ECB inte kan vara särskilt nöjda med.

Sammantaget betyder det här att ECB troligen är en bit från räntetoppen. Däremot har marknaden, i alla fall initialt, tolkat ECB:s besked som varande åt det mjukare hållet. Marknadsräntorna har fortsatt ner och exempelvis är den svenska tioårsräntan nu nere på 1,82 procent. Den lägsta nivån sedan i somras.

För Riksbankens del betyder ECB-beskedet sannolikt att banken lutar åt en höjning av sin styrränta med 0,50 procentenheter vid nästa veckas penningpolitiska möte.

Sammantaget har de senaste dagarnas penningpolitiska besked från ECB och Federal Reserve tolkas mycket positivt av marknaden. Räntetoppen är nära, om vi ska tolka marknadsrörelserna. Återstår att se om marknaden har rätt. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -