Electrolux kvar i torktumlaren

Rapportkommentar Som väntat avslutade Electrolux 2022 med en rejäl förlust och nu stryper bolaget även utdelningen. Det finns ljuspunkter men det kan dröja innan bolaget och aktien har fast mark under fötterna igen.

Många bolag är säkert tacksamma för att äntligen få stänga skitåret 2022 och Electrolux är definitivt ett av dem. Rusande råvarupriser, en bostadsmarknad som kallnar, återförsäljare som drar i bromsen och konsumenter som är nedtvingade i brygga har gått hand i hand med besparingsprogram och stora engångskostnader i Ryssland.

Bokslutet som kom på torsdagsmorgonen summerade till slut till en nettoförlust på 1,3 miljarder kronor för 2022, trots att försäljningen faktiskt ökade med 7 procent. Stora engångskostnader för utträdet ur Ryssland och en omställning i Nordamerika belastar visserligen resultatet men under fjärde kvartalet går Electrolux med förlust även justerat för engångsposter.

Efter att ha lämnat en vinstvarning den 11 januari var dock förlusttnivån kring 600 Mkr i kvartalet väntad. Även omsättningen på knappt 36 miljarder hade bolaget förvarnat om.

Att Electrolux, som gick in i 2022 med ett ambitiöst aktieåterköpsprogram och en generös utdelningsnivå, skulle ställa in utdelningen helt var däremot inte förväntat. Analytikernas snittprognos var en utdelning på 6 kronor per aktie, vilket kan jämföras med 9,20 kronor i fjol.

Så sent som hösten 2021 gjorde Electrolux en extrautdelning på 17 kronor, på toppen av ordinarie 8 kronor per aktie, och beslutade om fortsatta aktieåterköp. Att man nu helt slopar utdelningen för första gången sedan finanskrisen 2008 säger en hel del om hur snabbt humöret har vänt nedåt för Electrolux.

Nu är många av problemen som Electrolux har brottats med under 2022 förstås välkända vid det här laget och aktiemarknaden hade lite försiktigt börjat blicka framåt igen. Rapporten blev ett bakslag för dem som hoppats på en fortsatt återhämtning i aktien men trots smällen på torsdagen är det en bit kvar ner till de 114 kronor där aktien bottnade under hösten.

Frågan är om den stora vändningen kommer 2023 och om det finns några halmstrån för optimisterna att greppa i rapporten.

Kortsiktigt ser det tufft ut att ta sig ur den torktumlare som bolaget far runt i. Efterfrågan på vitvaror väntas bli negativ under 2023 i såväl Europa som Nordamerika och Latinamerika medan det ser stabilare ut i samlingsområdet Asien-Stillahavsområdet, Mellanöstern och Afrika.

Externa faktorer (råmaterial, energikostnader, valuta och löneinflation) väntas påverka negativt även under 2023, och prishöjningar kompenserar bara delvis för detta. Att mycket av det material som köptes in till höga priser i fjol går in i de produkter som säljs under 2023 innebär att det dröjer innan inflationsnedgångar ger en lättnad och samtidigt kommer Electrolux att kämpa med hög kampanjaktivitet på den amerikanska marknaden.

I den positiva vågskålen finns de stora besparingsåtgärderna som successivt kommer ge effekt och det faktum att de kunder som ändå köper vitvaror är beredda att svälja prishöjningar och lockas av bolagets nya produkter. Lagernivåerna hos återförsäljare börjar också komma ned enligt bolaget vilket är ett steg närmare en mer normaliserad och mindre ryckig marknad.

Även om kvartalsresultatet i sig var i linje med vinstvarningen från januari så råder genuin osäkerhet kring hur väl bedömningarna för 2023 står sig, vilket talar för att betrakta även analytikernas snittprognos med försiktighet. Med det sagt så bör vi få se ett ganska kraftfullt vinstlyft under året.

  2021A 2022A 2023E 2024E
Omsättning, Mkr 125631 134880 132887 137489
Rörelseres. (just) 7528 831 5806 7679
Rörelsemarg. (just) % 6,0% 0,6% 4,4% 5,6%
Vinst/aktie, sek 16,3 neg 15,2 18,7
Utdelning/aktie, sek 9,2 0 7,8 10,2
Källa: Infront        

 

Skulle vinststudsen i år och nästa år infrias och konsumenterna repar mod samtidigt som insatsvarorna fortsätter tappa lite i pris, så ser Electrolux aktie, med ensiffriga p/e-tal, utan tvekan ut som ett klipp för en långsiktig placerare.

Vi tycker dock att risken för fler besvikelser de närmaste kvartalen är lite för stor och befarar att vändningen inte blir särskilt snabb. Den interna produktionsomställningen i USA är långt ifrån över, bostadsmarknaden kan vara sval ytterligare en tid i många regioner och det finns även viss risk för priskrig i USA att döma av konkurrenten Whirlpools uttalanden.

Flaxandet mellan stora utdelningar och återköp och en helt inställd utdelning på så kort tid gör oss också lite konfunderade. Om det är viktigt att hålla en någorlunda stabil utdelningsnivå kan förstås diskuteras men det är bara att konstatera att de potentiella investerare som tycker att det är viktigt kommer att vända Electrolux ryggen framöver.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -