Siffror som inte gör någon nöjd

Makrokommentar Den amerikanska inflationstakten fortsätter att dämpas, men inte riktigt i den utsträckning som gör vare sig marknad eller centralbank särskilt nöjda med tillvaron.

Den amerikanska januaristatistiken över inflationsutvecklingen är lite svårtolkad.

Att den breda KPI-inflationen sjönk från 6,5 procent i december till 6,4 procent i januari var ingen större överraskning utan var ungefär på nivån som analytikerna räknat med. Däremot var det lite vanskligt, i alla fall ur analytikerperspektiv, att kärninflationen, där effekten av volatila energi- och livsmedelspriser räknas av, landade på 5,6 procent. Det var en tiondel över förväntningarna om en uppgång i årstakt med 5,5 procent.

Ett tyranni på tiondelar kan visserligen tyckas, men med en amerikansk centralbank som trots allt flaggat för att ytterligare åtstramningar så spelar även dessa små avvikelser en stor roll för humöret på finansmarknaden.

Åt det positiva hållet drar förstås att inflationen i USA fortsätter att dra sig neråt. Det ger, om inte annat, Federal Reserve ett visst utrymme att tolka inflationsutvecklingen positivt när de ska lämna sitt räntebesked den 22 mars. Så en välvillig tolkning av inflationsutfallet i januari är att Fed kommer allt närmare ett besked om att räntehöjningscykeln börjar närma sig sitt slut.

Åt det mer negativa hållet drar att kärninflationen fortsätter att bita sig kvar på en oroväckande hög nivå. En kärninflation på 5,6 procent är inte något som Federal Reserve kan vara särskilt bekväma med. Bland annat mot bakgrund av att marknaden i allt högre utsträckning räknar med att den amerikanska ekonomin ska kunna undvika en recession under 2023. Något som tidigare såg som, mer eller mindre, en förutsättning för att Federal Reserve skulle kunna möta sitt inflationsmål på 2 procent under rimlig tid.

Så lite är det så att marknadsaktörerna står som ”åsnan mellan två hötappar” om man ska tro den initiala marknadsreaktionerna. Först en lite rusning åt det mer positiva hållet men något senare har humöret vikt ner.

Hur de ska tolka inflationssiffrorna ur det mer långsiktiga perspektivet är dessvärre ännu mer svårtolkat.  Å ena sidan tror i princip alla analytiker att amerikanska inflation ska fortsätta att leta sig ner rätt rejält inför sommaren. Å andra sidan finns rädslan att inflationen inte ska röra sig ner i en uträckning som skulle få Federal Reserve att börja backa från ytterligare räntehöjningar.

Så sett från den horisonten ska man inte vara förvånad över att marknaden har lite svårt att, i alla fall just nu, peka ut den framtida färdriktningen för börs, räntor och valutor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -