Därför är Amazon en köpvärd aktie

Aktieanalys Den amerikanska e-handelsjätten Amazon har haft det tufft på börsen det senaste året. Placera tror det kan vara läge att trycka på köpknappen.

Den amerikanska bjässen Amazon grundades 1994 av Jeff Bezos. För att ha möjlighet att starta företaget lämnade Bezos sitt jobb på Wall Street-företaget D. E. Shaw & Co. Till en början drev Bezos företaget från sitt garage. 

Vid starten gick bolaget under namnet Cadabra men efter att en advokat påstod att namnet kunde förknippas med kadaver, så ersattes det till Amazon. Världens största flod, Amazon, gav inspiration till Bezos ambition om sitt bolag - att skapa den största bokhandeln i världen. 1997 gjorde bolaget börsdebut på Nasdaq. Jeff Bezos äger idag ungefär 10 procent av aktierna.

Efter att ha suttit som VD i över 25 år, lämnade Bezos posten under 2021, för att istället ta över ordföranderollen i bolaget. Nu har den tidigare molntjänst-chefen Andy Jassy tagit över rollen som VD. Jassy var med och grundade AWS och har jobbat inom Amazon-koncernen sedan 1997. 

Andy Jassy

Idag är Amazon ett av världens största bolag och börsen värderar bolaget till 1 000 miljarder dollar. På rullande tolv månader omsätter Amazon hela 515 miljarder dollar. Aktien är på ett års sikt ner nästan 40 procent. 

Amazon tjänar pengar på ett flertal sätt. Största delen, som står för ungefär 65 procent av försäljningen, kommer från e-handel. I benet ingår Online Stores och Third-party sellers service. Third-party sellers innebär att en tredje part lägger upp sina produkter på Amazons plattform, varpå Amazon tjänar pengar genom att ta en avgift på försäljningsbeloppet. Ungefär hälften av alla produkter som säljs inom Amazons e-handel kommer från Third-party sellers. Inom segmentet finns det starka nätverkseffekter eftersom fler köpare på Amazon bidrar till att fler säljare vill ha sina produkter på plattformen.  

7 procent av försäljningen kommer från advertising, det vill säga annonseringstjänster till e-handlare. Segmentet är ett av Amazons mest lönsamma och sannolikt kommer delen vara en av bitarna som driver marginalexpansion. Dock tar segmentet kortsiktigt stryk av en sämre konjunktur. 

Subscription services står för runt 7 procent av affären och här ingår bland annat streamingtjänsten Amazon Prime Video och ljudbokstjänsten Audible. En intressant del av området är prenumerationstjänsten Amazon Prime som ger kunder förmåner. Det kan exempelvis handla om gratis streamingtjänster, gratis frakt och rabatter. Tjänsten kostar 139 dollar per år eller 14,99 dollar per månad och idag har Amazon Prime över 200 miljoner medlemmar. 

Runt 5 procent av omsättningen kommer från grossistverksamheten Physical Stores. 

Moln-segmentet Amazon Web Services (AWS) motsvarar drygt 15 procent av den totala omsättningen. AWS är världens största spelare inom molntjänster med en marknadsandel på över 30 procent. Inom området erbjuds exempelvis cybersäkerhet, datalagring och dataanalysverktyg. Bland AWS kunder finns bland annat Spotify, Disney och Netflix. Segmentet är Amazons kassaflödesmaskin och genererar över 65 procent av bolagets rörelseresultat. Rörelsemarginalen inom området ligger runt 30 procent. Under 2018 stod AWS för runt 50 procent av det totala rörelseresultatet. 

Amazon har investerat mycket i sin logistikinfrastruktur som gör det möjligt för bolaget att leverera produkter snabbt och effektivt till sina kunder. Detta är och kommer vara en viktig konkurrensfördel för Amazon. 

En av de största riskerna för Amazon är att regulatorer påverkar verksamheten negativt. Å andra sidan finns det möjlighet för Amazon att knoppa av delar av affären vilket kan synliggöra värde. Den mer kortsiktiga risken är en lågkonjunktur som skulle slå mot Amazon. 

Amazon 2023e 2024e 2025e 
Oms till,% 9 13 12
Ebit marg,% 3,5 5 7
Ev/sales 2 1,7 1,5
Ev/ebit 54 32 20

 

Amazon återinvesterar mycket av sina kassaflöden i verksamheten vilket gör att bolaget är ganska klurigt att värdera. På innevarande års prognoser handlas aktien till en ev/ebit på 54 och ev/sales ligger på 2. 

Aktien har även historiskt sett dyr ut på grund av de enorma investeringarna bolaget gjort i sin verksamheten. Det är därför svårt att värdera bolaget med hjälp av multiplar som är långt ner i resultaträkningen. En stor fråga för investerare är att bedöma vad som är investeringar för framtiden och vad som är underhåll (det som behövs för att driva verksamheten). Man skall inte underskatta de konkurrensfördelar som bolaget har hållit och håller på att bygga upp. Allt eftersom Amazon mognar kommer kassaflödet att se finare ut. 

Placera tror det finns en fin marginalexpansion att vänta i Amazon. De mest lönsamma affärsområdena AWS, Third-party sellers och advertising är koncernens snabbväxare. 

Placera anser att Amazon-aktien passar in i den globala aktieportföljen och kursnedgången kan ses som ett köpläge. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Amazon.com Köp 97,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -