EMU-inflationen över smärtgränsen

Makrokommentar Kärninflationen i EMU-området fortsätter att ligga klart över smärtgränsen för vad ECB kan acceptera utan att agera kraftfullt. Att marknaden ändå reagerat förhållandevis lugnt på februari månads inflationsutfall beror i huvudsak på att den bara cementerar vad man redan tidigare räknat med.

Inflationen i EMU-området fortsätter att bita sig kvar på alldeles för höga nivåer. Visserligen sjönk den breda inflationen, HIKP, från 8,6 till 8,5 procent januari till februari men kärninflationen, där energi- och livsmedelspriserna räknas av, steg från 5,3 till 5,6 procent. Bägge inflationsmåttet var därmed en bit över analytikernas konsensprognoser som låg på 8,2 respektive 5,3 procent.

Det här är förstås dåliga nyheter för ECB som troligen också gått och hoppas på att framför allt kärninflationen skulle börja dämpas. Olika företrädare för banken har gjort allt tydligare att det är den inflationen som numera i högre grad sätter ramarna för centralbankens penningpolitik. Kärninflationen ligger förstås skyhögt över inflationsmålet på 2 procent.

Allt annat än en räntehöjning med minst 0,50 procentenheter och signaler om fortsatt räntehöjningar även efter detta vore därmed högst överraskande i samband med det penningpolitiska som ECB ska leverera den 16 mars. Till exempel förefaller det osannolikt att inflationsförväntningarna skulle sjunka i den omfattning som ECB hoppas på.

Inför februari månads inflationsutfall var det väntat att ECB viktigastes styrränta, som i dagsläget ligger på 3,0 procent, skulle toppa kring 4 procent mot slutet av året. Vi på Placera är inte säkra på om den prognosen kommer att höjas efter februariutfallet, utan tror mer på att det räntescenariot snarast cementeras ytterligare - även bland finansmarknadens aktörer. Det kan, i alla fall delvis, förklara att marknadsreaktionerna hittills varit förhållandevis återhållsamma. Euron har stärkts marginellt mot den amerikanska dollarn, och börserna i Europa har snarast återhämtat sig efter att inflationssiffran publicerats. En annan förklaring är att förväntningarna redan skruvats upp efter onsdagens överraskande höga, tyska inflationsutfall.

Vi får se om den trenden håller i sig när väl inflationssiffrorna hinner sjunka in. Det här var trots allt genuint dåliga nyheter och nog gav inflationssiffran ECB lite skrämselhicka. Om det fanns några eventuella ränteduvor kvar på ECB så finns det nog ännu färre nu.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -