Rädslan tillbaka på extremnivåer

Börs Så var vi där igen. Efter en optimistisk start på året har rädslan kopplat greppet och nu är börshumöret tillbaka på skräck-nivåer. En signal om att det kanske är dags att bli optimist igen.

En veckas bankturbulens har satt sina spår på börserna. Såväl i USA som Sverige är nästan hela årets uppgång raderad och oron för hög inflation och höga räntor har nu kompletterats med spridningsrisker i banksektorn och en ökad recessionsrisk.

Bland aktörerna på finansmarknaderna kan omslaget avläsas i CNN:s humörmätare Fear&Greed-Index. Nålen på mätaren har i rask takt gått från nivån ”extrem girighet” så sent som i början av februari till att nu vara inne på området ”extrem rädsla”.

Fear&Greed-Indexet är en samlingsindikator bestående av sju olika delkomponenter: kursmomentum, kursstyrka, kursbredd, put/call-ratio, efterfrågan på skräpobligationer, volatilitet samt efterfrågan på trygga placeringar.

Indikatorerna kan spreta sinsemellan och det gör de även nu, men med klar tonvikt åt det negativa hållet. Medan kursbredd-komponenten, som visar antal aktier på ettårshögsta jämfört med ettårslägsta, ligger kvar på girighet är övriga sex negativa. Momentum ligger kvar på nivån rädsla medan övriga fem är på extrem rädsla.

Bland dessa hittar vi den kanske mest kända humörmätaren, VIX, som visar vilken volatilitet som förväntas i det breda börsindexet S&P500 den kommande månaden. Även om VIX har rusat under de senaste dagarnas bankoro är nivån dock en bra bit ifrån topparna under fjolåret och hästlängder ifrån nivån när coronakrisen bröt ut för tre år sedan.

Så vad ska man använda den här informationen till utöver att få en bekräftelse på att finansmarknaden är nervös?

Påfallande ofta har man kunnat använda indexet för att identifiera när optimismen eller pessimismen har gått lite för långt. Det vill säga att köpa när marknaden är rädd och sälja när den är girig.

Lägger vi det senaste årets kursutveckling på S&P500 över Fear&Greed-kurvan så ser man att de följer varandra ganska väl även om matchningen inte är perfekt.

Står vi inför en bankkris som får fötter eller en konjunktur som går ned för hårdlandning kan nålen parkera på dystra nivåer en längre tid. Men vågar man avfärda dessa scenarion som överdrivet dystra så välkomnar man rädslan hos övriga aktörer och tackar för chansen att köpa till lägre aktiekurser.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -