Stigande räntor inför Fed-beskedet

Makro Europaräntorna fortsätter upp på tisdagen, med tyska och franska räntor 8-10 punkter högre. USA-räntorna handlas 5-10 punkter upp. Börserna står på plus och dollarn har stärkts lite mot yenen, samtidigt som euron går starkare i ett lite bättre risksentiment.

Frågan är fortsatt i vilken mån myndigheterna lyckats dämpa bankoron, och hur mycket turbulensen i sin tur har påverkat centralbankernas möjligheter att höja räntan ytterligare.

Fokus ligger närmast på Federal Reserves möte med besked på onsdagen, där marknaden nu prisar in en sannolikhet på 80 procent att de höjer med 25 punkter. Ett tag har det varit mer av 50/50-läge, vilket kan jämföras med för två veckor sedan då det fanns en inte obetydlig sannolikhet för 50 punkter.

"Banksektorns nära-döden-upplevelse under de senaste två veckorna kommer troligen att göra Fed-ledamöterna mer måttfulla i sin hållning i takten i höjningarna", sade Steve Englander på Standard Chartered till Reuters.

Advokater i Schweiz, USA och Storbritannien överväger att vidta rättsliga åtgärder för att bestrida agerandet där innehavare av AT1-obligationer såg sina tillgångar i Credit Suisse raderas ut komplett, samtidigt som aktieägare delvis får ersättning.

Det är mot den erkända hierarkin i ersättningar vid bankproblem, och även det kan finnas rättslig grund för Schweiz myndigheter att upphäva ordningen nu, så har det bidragit till oro för handel i dessa instrument, och bankernas förmåga att finansiera sig, även i övriga Europa, trots att myndigheterna försäkrat motsatsen.

Banksektorn handlas i alla fall upp i onsdagens inledande handel.

Wall Street Journals Fed-bevakare Nick Timiraos skriver att Federal Reserve denna vecka står inför ett av sina svåraste beslut: om de ska fortsätta höja räntan för att bekämpa en ihärdigt hög inflation eller ta en timeout under den mest intensiva bankkrisen sedan 2008.

Beslutet kan vara avhängigt hur marknaden tagit emot det påtvingade samgåendet mellan UBS och Credit Suisse och andra åtgärder för att dämpa oron för spridningseffekter i banksystemet.

Fed-ledamöter har under det senaste året erkänt att de kan stå inför det svåra arbetet att bekämpa två problem samtidigt: inflationen och finansiell stabilitet. Flera har indikerat att de kommer att använda verktyg för nödlikviditet, som de som presenterats den senaste veckan, för att stabilisera skakiga marknader så de kan fortsätta höja räntan för att bekämpa inflationen.

Nedgången i inflationen har också avtagit i början av året, och flera tidigare Fed-ledamöter ser starka skäl att fortsätta höja räntan, om inte kreditåtstramningen förvärras.

"Jag skulle råda dem att gå vidare med 25 punkter. Om de pausar så kan vi hamna i det där 'vad vet de som inte vi vet'", sade Richard Clarida, Feds vicechef 2018-2022 till tidningen.

Flera framhåller också att Fed-chefen Jerome Powell kämpat hårt för att få trovärdighet som inflationsbekämpare och att detta äventyras om han inte gör något nu.

Andra Conti på Eurizon tror att Fed ändå landar i en höjning med 25 punkter trots marknadsturbulensen, även om många på marknaden fortsatt tvivlar.

"Strålkastaren kommer också att riktas mot de uppdaterade prognoserna från Fed och presskonferensen med Fed-chefen för att få någon sorts information om den framtida räntebanan", sade han.

Data har för tillfället hamnat lite i skymundan, men på tisdagen kommer i alla fall ZEW-index, som speglar investerares förtroende. Frågan är hur mycket det sjunkit i mars.

Australiendollarn har tappat till under 0:67-nivån på tisdagen. Protokollet från centralbankens (RBA) senaste möte visar att de är redo att ta en paus i höjningarna vid nästa möte i april, för att utvärdera tidigare höjningar och det mer osäkra läget.

Svenska räntor stiger också betydligt på tisdagen medan kronan stärkts lite jämfört med noteringarna vid måndagens stängning.

Almegas tjänsteindikator visade att mycket tyder på att produktionen i sektorn börjat falla, och tydligast är nedgången bland konsulter till industri och bygg. Tjänsteföretagens försäljningspriser ökar samtidigt långsammare än tidigare, ökningstakten väntas bromsa in ännu mer det närmsta kvartalet.

"Detta kan vara en indikation på inflationen är på väg att vända nedåt", sade Almegas chefekonom Patrick Joyce i en kommentar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -