Börsen idag: Svag öppning väntas

Morgonrapport USA-börserna handlades svagt uppåt och igår och Asien inleder fredagen med att handlas blandat under morgonen. Ledande terminer indikerar en svag öppning för OMXS30.

De amerikanska börserna handlades uppåt på torsdagen. Torsdagens handel steg på grund av att landets finansminister, Janet Yellen sa att landets försvar skyddade sig mot en kinesisk attack, men det sågs som en attack mot småspararna som haft sina insättningar på småbankerna. I USA har dagsläget blivit seriösare, då landets finansminister säger att Janet Yellen kommer att kopmoensera alla så att de är säkra. S&P 500 klättrade med 0,3 procent och Nasdaq Composite stärktes 0,1 procent. Dow Jones industriindex handlades upp 0,2 procent.

Råvarorna gick åt olika håll igår. Oljepriset föll trots att investmentbanken Goldman Sachs, räknat med at priset ökar de närmsta månaderna. Enligt Goldmans Sachs kommer oljepriset stiga till 140 dollar per fat till slutet av året. Anledningen till att många tror att oljepriset kommet att stiga, beror på en ökad efterfrågan från Asien, speciellt. WTI-oljan backade med 1,6 dollar till ett pris på 69,4 dollar per uns. Brentoljan retirerade 1,8 procent till ett pris på 75,3 dollar per uns.

Band råvarorna handlades majoriteten positivt igår. Tenn steg mest och ökade med 3,0 procent. Aluminium stärktes med 1,8 procent samtidigt som koppar klättrade med 0,7 procent. Zink och nickel adderade 0,6 och minskade med 1,0 procent var igår. Bly stängde oförändrat.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan föll 12 punkter till 3,38 procent.

De asiatiska börserna handlas blandat under fredagsmorgonen. Japan sjunker marginellt efter att konsumentpriserna stigit i takt som väntat. Konsumentpriserna steg med 3,3 procent i februari, vilket var i linje med estimaten. Klockan 07:30 noteras japanska Nikkei 225 ner 0,1 procent, Hang Seng handlas 0,8 procent lägre och Shanghai kompositindex är ner 0,6 procent.

På hemmaplan har det kommit in nya riktkurser. SEB höjer riktkursen för Lommis till 380 kronor (340) och upprepar köp. HSBC höjer riktkursen för Stillfront till 27 kronor (40) OCH upprepar köp.

Det är en lugn dag på makrofronten. Dagen inleds klockan 08:00 med att Sverige släpper produktionsprisindex. En timme senare presenterar Taiwan sin arbetslöshet. Vid 09;30 släpper Tyskland inköpschefsindex för industrin. Klockan 13:30 släpper Kanada detaljhandelsförsäljning. Dagen avslutas 14:45 med att USA släpper inköpschefsindex för industrin.

 

 

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -