Bankaktier faller på Europabörserna

Börs Nya stora kursfall i Europas banksektor noterades på fredagen, där Deutsche Bank hittades i botten av det breda kontinentala indexet Stoxx 600. Även UBS, som i helgen tecknade avtal om att förvärva krisande Credit Suisse, föll tillbaka.

Redan på torsdagen sjönk såväl amerikanska som europeiska räntor, trots räntehöjningar från amerikanska centralbanken Federal Reserve, schweiziska SNB, Norges Bank och Bank of England, när oron för banksektorn tilltagit i spåren på att USA:s finansminister Janet Yellen på onsdagskvällen sagt att USA inte överväger några totala insättningsgarantier utan godkännande från kongressen.

"Fed är inte längre det marknaderna oroar sig för, och de oroar sig egentligen inte heller för recession. Vad marknaderna nu oroar sig för är en finanskris", skrev Brad McMillan, investeringschef vid Commonwealth Financial Network, i ett kundbrev som citeras av Dow Jones.

På torsdagskvällen sade dock Yellen att hon är redo att vidta ytterligare åtgärder vid behov för att stabilisera banksystemet.

Federal Reserves besked i onsdags var 25 punkter höjning, i enlighet med förväntan, men marknadens reaktion på ordförande Jerome Powells guidning om att räntehöjningarna ska fortsätta var kort och gott misstro givet att konsensus för framtida styrränteutveckling sjönk.

I fredagens börsöppning var UBS ned 5,7 procent, efter att Jefferies sänkt rekommendationen till behåll från köp och skruvat ner riktkursen till 20 schweizerfranc från 24 schweizerfranc, som en reaktion på det myndighetsrekommenderade förvärvet av den krisande rivalen Credit Suisse.

Deutsche Bank var ned med 5,5 procent och den lokala konkurrenten Commerzbank sjönk 4,5 procent. Enda komponent längre ned än Deutsche Bank var resebolaget Tui, som under morgonen meddelade en stor emission och föll 10 procent.

Hela botten utgjordes i princip av banker. Bank of Ireland sjönk också 4,5 procent, franska Société Générale var ned 4 procent, brittiska Barclays var ned 3 procent, italienska Unicredit sjönk 3 procent och spanska Banco de Sabadell och BBCA sjönk över 2 procent.

På svensk börs handlades Nordea ned 7,5 procent, men här handlades aktien utan rätt till utdelning om 0:80 euro, vilket utgjorde i princip hela fallet. Handelsbanken och SEB var ned med 0,6 procent vardera och Swedbank sjönk med 0,3 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -