Vilda turer i danska Parken

Børs Underhållningsbolaget Parken hör till Köpenhamnsbörsens stora vinnare i år. Att det går bra för bolagets fotbollslag F.C. København är ingen nackdel, men det är andra turer som också styr aktiekursen.

Det danska sport- och arenabolaget Parken är en något udda kombination bestående av ett elitfotbollslag, ett kontorsfastighetsbolag och en samling semesterbyar. Navet i verksamheten får ändå sägas vara fotbollslaget F.C. København, FCK, som spelar sina hemmamatcher på Danmarks nationalstadion Parken.

Fotbollsklubben utgör basen i affärsområdet F.C. København & Stadion och drar in pengar via allt ifrån biljettintäkter, TV-avtal, sponsorer och spelarförsäljningar till tröjförsäljning samt prispengar när de sportsliga resultaten går rätt väg. Utöver klubbintäkterna rullar pengar även in från uthyrning av arenan till landskamper och konserter samt försäljning av mat och dryck i samband med evenemangen.

FCK som i fjol tog hem sitt 14:e danska mästerskap slåss just nu om en ny titel och gick i helgen upp i topp i tabellen efter att ha slagit den närmsta rivalen Nordsjælland. Efter pandemin har supportrarna också slutit upp bakom laget och lyft publikgenomsnittet till rekordhöga siffror på drygt 24 000 per match.

De sportsliga målen framöver är minst sagt ambitiösa: ta hem danska ligan varje år och nå gruppspelet i Champions League vartannat år.

Av fjolårets totala intäkter på 1,3 miljarder danska kronor stod affärsområdet F.C. København & Stadion för knappt hälften, 614 miljoner, och det var en kraftig ökning från det covid-dämpade 2021. Resultatet hängde med upp och gick från en förlust till en vinst på 168 miljoner.

Något större mätt i omsättning, men lite mindre i vinst, är det andra stora benet i koncernen: Lalandia. I affärsområdet Lalandia driver man tre olika semester- och aktivitetscenter med tillhörande uthyrning av fritidshus i Rødby, Billund samt Søndervig. Planer finns på att även öppna en anläggning i Sverige. Valet har fallit på Motala av alla ställen.

Det tredje och absolut minsta benet i koncernen är ett antal kontorsfastigheter som ligger i anslutning till arenan och som hyrs ut med framgång.

Förändringens vindar har dock blåst kring Parkens bolagsstruktur den senaste tiden.

Styrelsen har under en tid undersökt möjligheterna att sälja hela eller delar av Lalandia men för några veckor sedan kom beskedet att förutsättningarna på marknaden inte är tillräckligt attraktiva och att man därför behåller verksamheten. Parallellt har man tittat på en hel eller delvis avyttring av Parken och de fyra kontorstornen som ringar in stadion. Denna utvärdering fortsätter.

Själva fotbollsklubben har samtidigt distanserats från arenabolaget genom att det numera ligger i ett självständigt så kallat partnerbolag under namnet F.C. København P/S. Mellan partnerbolaget och moderbolaget finns ett färskt 30-årigt hyresavtal som säkrar klubbens tillgång till Parken och ger en eventuell ny ägare av Parken en garanterat långsiktig hyresgäst.

En försäljning av Parken skulle vara en milstolpe med tanke på att arenan varit knuten till F.C. København under större delen av klubbens livstid. Klubben bildades nämligen så sent som 1992, vilket skedde via en sammanslagning av de båda anrika klubbarna KB och B1903.

Under FCK:s tidiga år var resultaten svajiga och det var först när affärsmannen Flemming Østergaard, populärt kallad Don Ø, kom in 1997 som det började hända grejer på allvar. En nyemission och en börsnotering gjordes 1997 och dessa följdes sedan upp av köpet av Parken 1998.

Ett köp som gjordes till ett förmånligt pris på knappt 140 miljoner kronor, vilket var långt under ombyggnadskostnaden för säljaren Baltica Finans.

Märkesåret 1992: FCK grundas och Parken byggs om.

Att vara aktieägare i Parken är, som för många andra noterade fotbollslag, förenat med tvära kast. De finansiella resultaten har av förklarliga skäl inte varit roliga under den hårda lockdown som Danmark tillämpade under pandemin. Aktiekursen reagerade därefter och initiativet att se sig om efter nya ägare till arenan ska också ses i ljuset av en brakförlust år 2020.

Men i år har det lossnat och med en kursrusning på 50 procent sedan årsskiftet ligger aktien i tätskiktet på Köpenhamnsbörsen.

Med en vinst per aktie för 2022 som landade på nästan 20 kronor och en återupptagen utdelning på 10 kronor per aktie är det kanske inte så märkligt att kursen lyft från de dryga 70 kronor som den handlades till vid årsskiftet.

Bolagets egen guidning för 2023 är en viss nedgång i omsättningen till omkring 1,2 miljarder kronor och en underliggande vinst före skatt mellan 125 och 150 miljoner, även det en liten nedgång från fjolåret då klubben gynnades av att man tog sig långt i Champions League.

Att förutspå resultatet eller aktiekursen i ett bolag som Parken på lite längre sikt blir samtidigt en övning i den högre prognos- eller gissningsskolan eftersom både sportsliga resultat och transferaffärer över en natt kan ändra förutsättningarna.

I januari i år såldes exempelvis spelaren Victor Kristiansen till Leicester vilket ger FCK en resultatboost på hela 100 miljoner före skatt. Samtidigt har svensken Jordan Larsson gjort entré i klubben.

En framtida försäljning av Lalandia eller Parken-fastigheten skulle precis som stora transferaffärer kunna ruska om resultatprognoserna och aktiekursen. Det skulle stärka balansräkningen och frigöra kapital för att gasa på ännu mer med FCK, vilket skulle göra aktien till ett ännu mer renodlat spel på hur fotbollslaget presterar på planen och hur talangutvecklingen går.

För den som gillar volatila aktier kommer Parken säkert att fortsätta bjuda på vilda turer framöver och i synnerhet så om någon av strukturaffärerna går i lås. Men innan man köper aktien bör man nog fråga sig själv om det inte är lättare att bara spela på FCK:s matchresultat hos tröjsponsorn Unibet ifall det är betting och inte investeringar man vill hålla på med.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -