Mentala modeller för bättre investeringar

Börs Börspsykologen, författaren och läraren Cristofer Anderssons nya bok Mentala modeller presenterar tio perspektiv att applicera på börsinvesteringar.

Cristofer Andersson

Du har skrivit en bok om mentala modeller. Vad är mentala modeller och hur kan de göra dig till en bättre investerare?

”Min bok har ett tydligt fokus på investeringar och analyser och genom att använda sig av olika ”ramar” när man studerar ett visst bolag kommer man se på caset utifrån flera olika perspektiv. Allt annat lika torde alla olika insikter och tankar man får via detta förfarande leda till ett bra och robust beslutsmaterial, vilket lika sannolikt torde leda till bra beslut och därmed bättre avkastning”, säger Cristofer Andersson.

”Mentala modeller kan ses som filter, eller tavelramar. När vi tittar på en tavla är det två komponenter, vilka tillsammans skapar en helhet, som vi ser. Dels är det motivet, låt säga att det är da Vincis ”Mona Lisa”, dels ramen. Tillsammans bildar dessa en tavla – en vacker sådan. Lek nu med tanken att vi klär motivet med en ful, gammal samt murken träram – visst påverkas vår upplevelse av tavlan?”

Du presenterar tio mentala modeller. Vilka modeller tycker du är mest användbara?

”Att påstå att en mental modell är viktigare än en annan är förrädiskt, för de är alla beroende av kontext samt mål för den som står i valet och kvalet kring vilken eller vilka modeller som skall användas. En öppen och medveten läsare/användare kommer veta vilken eller vilka modeller som passar bäst för just uppgift X.”

”Vissa av dem kan vara mer passande att applicera än andra och vice versa. När, var och hur är upp till dig att avgöra, men att de fyller en viktig funktion för investeraren. Tänk att ges möjlighet att se på ett bolag, en aktie, din egen analysprocess et cetera utifrån allt från två, tre till tio perspektiv!”

Du nämner bland annat en modell som du väljer att kalla givmildhetslagen.

Vi tycks leva i en tid där allt fler vill ha och ha, men aldrig ge. Lite som Ove Sundberg i serien ”Solsidan”. Vill verkligen Alex, Fredde och övriga umgås med honom? Vill de låna ut allt från en häcksax till en Segway? Nej och varför? För att han aldrig ger (tillbaka).”

”Är du en som aldrig delar dina tankar och reflektioner med andra? Din analysprocess et cetera? Gärna tar andras analyser och skrifter, men aldrig ger tillbaka? Dag efter dag, månad efter månad och år efter år? Hur stor är sannolikheten att du kommer fortsätta att få? Och hur kommer detta i långa loppet göra det än mer förrädiskt för dig att få stöttning, insikter, utveckling et cetera? Istället för att sitta våra inbillade elfenbenstorn bör vi alltid vara öppna och dela med oss om våra analyser med mera. Gör vi det kommer vi också få enormt mycket tillbaka. Likt ränta-på-ränta fungerar på pengar, likadant fungerar det på kunskaps- och relationsutveckling!”

På vilket sätt är investeringar ett maratonlopp?

”Många, framför allt nya, vill ha avkastning idag, gärna igår. De vill gå från noll till hundra på en sekund. Tyvärr tenderar dessa att fokusera på största möjliga avkastning och att nå den snabbt. Vad dessa missar är att bolag behöver tid för att utvecklas. Aktien följer, över tid, bolagets fundamentala utveckling. Genom att ständigt se till att ömsom ösa in nytt kapital i dina bolag/aktier, ömsom se till att du har en kassa för oförutsägbara händelser kommer du kanske inte springa snabbt, men du kommer springa långsiktigt hållbart! Påminn dig om haren och sköldpaddan. Det må vara en fabel för småbarn, men fabelns budskap är ingalunda lika viktigt och essentiellt för oss som investerar. ”

Du har nu gett ut tre böcker i ämnet börspsykologi. Känner du att du har täckt hela området nu?

”Det är ett område som är i ständig utveckling, så rent krasst – nej. Det kommer ständigt nya rön, vilket gör att vi får nya insikter om hur vår hjärna fungerar. Det är fascinerande att vi trots datorer, robotar och nu AI kan så förvånansvärt lite om vår hjärna! Det finns än idag flera delar och funktioner i den som vi inte förmår tolka och förstå. Kanske kommer jag skriva ytterligare en bok med detta ”mjuka fokus”, men jag har sagt till såväl mig själv som andra att ”Mentala Modeller – för investerare som vill slå aktiemarknaden” är min sista på ett bra tag”, säger Cristofer Andersson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -