Fortsatt motigt för småbolagsaktierna

Börs Ju mindre desto sämre. Börsens storleksindelade index visar tydligt att många småbolag har det fortsatt kämpigt på Stockholmsbörsen och allra kämpigast är det på First North.

Krig i Ukraina, aggressiva räntehöjningar och en galopperande inflation satte tonen för börsen i fjol, men sett i backspegeln ser det ut som att botten kan ha nåtts i början av oktober. Då vände de breda indexen upp och 2023 fick sedan en rivstart.

Skivar man upp Stockholmsbörsen på de olika storleksindelade indexen så spretar det däremot rejält. Tittar vi ett år tillbaka så är de allra största bolagen, de som ingår i OMXS30, upp med 12 procent och hela storbolagslistan visar en ökning med 5 procent.

Sedan blir det sämre ju mindre bolag som utgör deltagarna i indexet. Midcap-listans index är ned 5 procent, smallcap-index är ned 9 procent. Och på Nasdaqs instegslista First North Sweden har återhämtningen sedan vändningen i höstas helt uteblivit – där är index ned över 25 procent det senaste året.

Den stora nedgången på First North har materialiserats trots att flera av tungviktarna har gått relativt bra det senaste året. Exempelvis har spelbolaget Paradox lyft med 43 procent det senaste året och Surgical Science är upp 30 procent under samma tidsperiod.

Kambi är ytterligare en aktie som väger mycket i indexet och som har stigit, upp 22 procent i bettingbolagets fall.

Samtidigt har de båda husdjursbolagen Vimian och Swedencare, även de tungt vägande i indexet, tappat 42 respektive 47 procent det senaste året.

Nedgångar som står sig slätt mot många andra bolag på First North. I tabellen nedan framgår vilka bolag på listan som fallit med minst 90 procent.

Bolag Kurs 1 år
Urb-it -99,1%
Swedish Stirling -98,9%
Amniotics -95,9%
Plexian -94,9%
Idogen -94,3%
Move About Group -94,1%
QLife Holding -93,7%
Learning 2 Sleep -93,2%
Nilar International -93,0%
ELLWEE -93,0%
Pharmacolog i Uppsala -92,7%
Artificial Solutions -91,5%
Lipidor -90,6%
EPTI -90,3%
Källa: Infront  

 

Allra tyngst har året varit för aktieägarna i budbolaget Urb-it där en tvångsförsäljning av storägaren Lage Jonasons aktier bidragit till turbulensen. Nästan lika stor är nedgången i Swedish Sterling som är på väg att avveckla sig själv efter ett misslyckat nyemissionsförsök.

Högre risk men också högre tillväxt och potentiell avkastning. Det är den stora tjusningen med småbolagsaktier men även om vi sträcker ut perspektivet till 3 och 5 år ligger First North nu långt bakom de övriga listorna i Stockholm.

Det visar på vikten av att inte lägga alla ägg i den mest riskfyllda korgen. Kommer man in snett i de minsta bolagen utan beprövade affärsmodeller och köper aktierna när värderingarna är höga och tillgången på kapital frikostig så är fallhöjden enorm.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -