Kontraktstillverkarna fortsätter leverera

Aktier Kontraktstillverkarna har gått som tåget på börsen men frågan är om skördetiden kan fortsätta. Placera har tagit en titt på bolagens kursutveckling.

Kontraktstillverkning innebär att ett företag tillverkar produkter på uppdrag av ett annat företag. Exempelvis lägger ABB ut vissa delar av sin tillverkning till finska kontraktstillverkaren Scanfil. 

I och med pandemin och kriget i Ukraina vill allt fler företag flytta hem sin produktion för att göra leveranskedjan mindre sårbar. Ur en miljösynvinkel är det dessutom positivt med att transportsträckorna blir kortare. Även elektrifieringstrenden och större investeringar i försvarsindustrin skulle anses kunna vara ett argument för fortsatt goda tider för kontraktstillverkarna.

Kontraktstillverkning är i sin natur känsligt för svängningar i ekonomin och största hotet för bolagen är därmed en rejäl lågkonjunktur. Samtidigt kan man argumentera för att trenderna ovan kan göra branschen mer motståndskraftig nu än tidigare. Än så länge ser festen inte ut att vara över för kontraktstillverkarna. De flesta bolagen har levererat starka orderböcker, fin försäljningstillväxt och ökade marginaler. 

Bolag  Kursutveck i år,%  Nettoskuld/ebitda* P/e*
AQ Group 40 0,8 17
Hanza 85 1,5 23
Incap -45 0,35 10
Kitron 60 2,2 22
Nolato 3 1 24
Note 35 1 25
Scanfil  40 1,4 15
Börsdata, *= R12    

 

Svenska Hanza har gått upp hela 85 procent sedan årsskiftet. Hanza startades av nuvarande VD Erik Stenfors som tidigare grundade Note. Bolaget har en rörelsemarginal på runt 6 procent och under de tolv senaste månaderna omsatte koncernen 3,8 miljarder kronor. Bland bolagets kunder finns exempelvis Saab, John Deere och Tomra. 

Hanza har byggt upp egna tillverkningskluster där kompletta produkter kan tillverkas utan att skeppas runt. Klusterna skapar fördelar som kortare ledtider och mindre logistik. Hanza påstår även att klusterna skapar synergieffekter vilket resulterar i bättre marginaler.  

Innan första kvartalet kom Hanza med en omvänd vinstvarning och bolaget uppgav förra veckan att orderingången inom försvarsindustrin har bra momentum. På fem års sikt har Hanza-aktien gått upp 550 procent och idag ligger börsvärdet på 3,7 miljarder kronor. 

Norska Kitron, som grundades 1960, är upp 60 procent i år. Börsvärdet uppgår till 8,9 miljarder norska kronor. Några av Kitrons kunder är Cellavision och Atlas Copco. Bolaget har baserat på rullande tolv månader, en försäljning som uppgår till 7,3 miljarder norska kronor och rörelsemarginalen ligger på 8 procent. Trots kursuppgången tror tre av fyra analytiker att aktien fortfarande är köpvärd. 

AQ Groups aktie har gått upp runt 40 procent sedan årsskiftet. Bolaget grundades 1994 och huvudkontoret ligger i Västerås. AQ Group levererar system och komponenter till en mängd olika industrikunder. En av bolagets största kunder är Volvo som just nu går väldigt bra operationellt. Börsvärdet ligger i dagsläget på 7,9 miljarder kronor. 

Finländska Scanfil, med Takanen-familjen som storägare, grundades 1976. Bolagets verksamhet finns i Finland, Sverige, Tyskland, Polen, Estland, USA och Kina. Huvudkontoret är beläget i Sievi. I mitten av april höjde bolaget sina prognoser för räkenskapsåret 2023. Sedan årsskiftet har Scanfil-aktien gått upp 40 procent och börsvärdet ligger på 590 miljoner euro. Av de två analytiker som följer bolaget sätter en behåll och en sälj. 

Note som är noterat på Mid Cap Stockholm har gått upp 35 procent under 2023. Kunderna finns inom bland annat verkstad, medicinteknik, kommunikation och greentech. På rullande tolv månader uppgår försäljningen till 3,9 miljarder kronor och rörelsemarginalen ligger på runt 10 procent. Note har ett börsvärde på 7 miljarder kronor. 

Svenska Nolato grundades 1938 och huvudkontoret ligger i Torekov. Nolato är verksamt inom polymera material, som plast och silikon. Bolaget har ett börsvärde på 15,5 miljarder kronor och aktien är upp 5 procent sedan årsskiftet. Två av de tre analytiker som följer Nolato köpstämplar aktien.  

Helsingfors-baserade Incap är den kontraktstillverkaren som haft det tuffast, aktien är ned 45 procent i år. Anledningen till att aktien gått svagt är att bolagets största kund, Victron Energy (står för runt 65 procent av Incaps försäljning), ska minska sitt lager och flyttar därför fram ordrar till 2024. Börsvärdet ligger nu på 280 miljoner euro. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -