Europeiska vinnare på Nvidia-rallyt

Aktiekommentar Det amerikanska halvledarbolaget Nvidia lämnade en stark kvartalsrapport som tog finansmarknaden på sängen, och blev startskottet på ett globalt AI-rally.

Stigande efterfrågan på halvledare som behövs för att träna AI-system som Chat GPT var den stora anledningen till att halvledardesignbolaget Nvidia krossade marknadens förväntningar när bolaget lämnade sin kvartalsrapport efter börsens stängning i onsdags kväll.

Nvidias ledning kommunicerade att försäljningsprognosen för kommande kvartal sannolikt når 11 miljarder dollar. Det är en stor höjning den tidigare prognosen som analytiker förväntade sig vara en försäljning på 7,1 miljarder dollar. En höjning med över 50 procent.

Men det viktigaste var att Nvidias vd och grundare Jensen Huang nämnde att vi nu är början på en 10-årscykel för att ersätta och uppgradera processorer på datacentermarknaden som omfattar hela 1 000 miljarder dollar.

För första gången har Nvidia bra överblick för flera kvartal framåt för efterfrågan på sina AI-halvledare, det gör att de har säkrat en betydande mängd tillverkningskapacitet hos halvledarproducenten Taiwan Semiconductors.

Nvidias rapport blev startskottet på ett AI-rally som drog med sig många branschkollegor. På de amerikanska börserna blev det stora uppgångar för Taiwan Semiconductors, Advanced Micro Systems och Broadcome.

Det finns flera europeiska teknikbolag som gynnas av den ökade optimismen och ökade efterfrågan på hårdvara för AI.

Vi börjar i Nederländerna som är Europas stora bidrag till halvledarindustrin. Här hittar vi ett antal teknikbolag som spelar en stor roll i värdekedjan för halvledare. Det är bolags som levererar unika och världsledande tillverkningsmaskiner för halvledarindustrin.

Juvelen i kronan är ASML med monopol på EUV-maskiner som är nödvändiga för att tillverka de mest avancerade och minsta halvledarna. Bolaget är noterat på Amsterdambörsen och är en betydande leverantör till halvledartillverkaren Taiwan Semiconductors.

Systerbolaget ASM International är världsledande inom så kallade ALD-maskiner inom vattenrengöring. ASM International levererar till halvledartillverkare som Taiwans Semiconductors, Samsung och Intel.

BE Semiconductors är Amsterdambörsens tredje halvledarbolag. Även det bolaget är fokuserat på avancerade monteringsprocesser och utrustning för halvledartillverkning. Kunderna är de stora halvledartillverkarna.

Italienska Technoprobe spås ha runt 25 procent av intäkterna från AI och datacentermarknaden. De är världsledande på avancerade förpackningsmaskiner och testutrustning för halvledartillverkningsindustrin.

STMicroelectronics är en sammanslagning av franska Thomson Semiconductors och italienska SGS Microelettronica och har idag huvudkontor i Genève. De tillverkar sensorer, är inriktade på nästa generations mobilteknik och Internet of things och har Apple som största kund. Aktien är noterad på Parisbörsen och NYSE.

Tyska Infineon Technologies är stora inom sensorer och halvledare till bilindustrin som nu ställer om från fossila till elbilar. En omställning som kräver betydligt fler halvledare. Bolaget är också verksamt inom strömhantering för servrar. Huvudkontoret är i tyska Neubiberg och aktien är noterad på Frankfurtbörsen.

Störst kurspotential finns i ST Microelectronics enligt marknadens riktkurser kommande 12 månader. Här finns det en uppsida på närmare 50 procent. Tyska Infineon spås också ligga bra till med en potential uppsida på 39 procent från dagens kursnivå.

ASML hör till Europas absolut största bolag mätt i börsvärde. Det är välanalyserat och följs av 19 analyshus, varav 14 har köprekommendation och bara ett har satt en säljstämpel på bolaget. Trots en majoritet av köprekommendationer spås aktien bara kunna lyfta med 10 procent.

Lägst potential har BE Semiconductors som anses vara fullvärderad, då aktien nu handlas 11 procent över analytikernas riktkurs.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -