Börsen uppåt, Oscar Properties vinnare

Börs Stockholmsbörsen inledde uppåt på onsdagen efter att ha hållit stängt på tisdagen och gick därmed tvärtemot övriga Europa som mestadels handlades några tiondelar under nollan.

Vid 9.25-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,5 procent till 2.304 och aktier för närmare 2,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Ledande index i Frankfurt och Paris var ned 0,1 respektive 0,3 procent.

Under måndagskvällen meddelades att låsbolaget Assa Abloy har fått godkännande från Mexikos konkurrensrättsmyndighet avseende förvärvet av HHI. Bolaget ingick i början av maj ett förlikningsavtal med amerikanska justitiedepartementet som innebar att DOJ lade ner sitt motstånd mot förvärvet, som väntas slutföras i slutet av juni i år.

Samtidigt har HSBC höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll.

Assa Abloy-aktien inledde onsdagen med en uppgång på omkring 2,1 procent.

Tyska Symrise har lagt ett budpliktsbud på djurhälsobolaget Swedencare om 37:50 kronor per aktie. Budkursen innebär en rabatt om 10,9 procent jämfört med måndagens stängningskurs, men en premie om 13,8 procent jämfört med den volymviktade genomsnittliga betalkursen för 30 handelsdagar till och med den 24 maj 2023, den sista handelsdagen före dagen då Symrise passerade 30-procentsgränsen. Aktien var ned 2,7 procent till strax under 40 kronor.

Speqta har ingått avtal om att förvärva Brightbid, en aktör inom AI-baserad sökannonsering. Förvärvet ska betalas genom en apportemission av cirka 17,6 miljoner nya aktier i Speqta, vilket motsvarar cirka 72 procent av det totala antalet aktier i Speqta efter full utspädning. Aktien handlades upp 20 procent.

Efter måndagens vinstvarning och kursras har flera analyshus justerat sina rekommendationer för Viaplay. Bland annat har Handelsbanken har sänkt sin långsiktiga rekommendation, på tre års sikt, för Viaplay till market perform från outperform och Berenberg Bank har sänkt sin rekommendation för Viaplay till behåll från köp och sänkt riktkursen till 95 från 377 kronor. Aktien sjönk 7,9 procent.

SBB fortsatte handlas friskt på onsdagen och inledde dagen upp drygt 11 procent. Det har inte kommit några bolagsspecifika nyheter, men Financial Times Lex-kolumn skrev på tisdagen att en sammanslagning med nye vd:n Leiv Synnes tidigare arbetsgivare Akelius Residential Property kan vara den bästa lösningen för bolaget.

Oscar Properties handlades upp drygt 30 procent. Inför börsöppning meddelades att grundaren och huvudägaren Oscar Engelbert lämnar vd-jobbet och efterträds av Carl Janglin den 1 september i år.

Starbreeze handlades upp 6,4 procent. På tisdagen lanserades mobilspelet Payday Crime War globalt, en speltitel som utlicensierats av Starbreeze.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -