Grön vätgasproducent som gör vinst

Börsintroduktion I början av juli satte tyska ståljätten Thyssenkrupp vätgasdotterbolaget Nucera på Frankfurtbörsen. Börsintroduktionen har hittills varit en framgång. Värderingen är hög men så är också tillväxten.

Mitt i sommaren skedde en uppmärksammad börsintroduktion på Frankfurtbörsen. Då noterades vätgasbolaget Nucera. Det är den näst största börsintroduktion i Europa hittills i år efter italienska Lottomatica.

Vid introduktionen tog Nucera in 526 miljoner euro. Pengar som ska användas för att öka produktionen av grön vätgas.

Huvudägare i Nucera är Thyssenkrupp och italienska investmentbolaget De Nora.

Teckningskursen sattes till 20 euro. På den kursen värderades Nucera till 2,5 miljarder euro, vilket var lägre än marknaden väntat sig.

Sedan första handelsdagen har aktien handlats i ett spann på mellan 22 och 25 euro.

Thyssenkrupp är fortfarande klart största ägaren med 50,2 procent av aktierna, följt av De Nora med 25,9 procent. En annan större ny ägare är saudiska statens investeringsfond PIF och franska storbanken BNP Paribas fonder.

Free floaten är 18 procent. VD för Nucera är Werner Ponikwar. Huvudkontoret ligger i Dortmund.

Nucera spås ha goda möjligheter att ta en betydande del av den kommande mångmiljardmarknaden för grönproducerad vätgas. Det som skiljer Nucera mot andra vätgasbolag är att bolaget redan idag gör vinst.

Under första halvåret 2022/23 var intäkterna 307 miljoner euro. Det motsvarar en ökning av intäkterna med 74 procent jämfört med samma period föregående räkenskapsår.

  2023 2024 2025
Omsättning MEUR 651 1 042 1 303
Rörelsemarginal, % 3,30% 2,30% 4,50%
Vinst/aktie EUR 0,12 0,13 0,33
Utdelning EUR 0 0 0
       
Källa: Marketscreener  


EBIT
-marginalen låg på 4,7 procent och nettovinsten var 13 miljoner euro.

Den lönsamma delen av Nucera är verksamheten med klassisk klor alkalielektrolys. Processen används för att ta fram klor och natriumhydroxid. Klor används till exempel för att rena dricksvatten. Natriumhydroxid används bland annat av pappersindustrin och för tillverkning av tvål och tvättmedel.

Tillväxten i klor alkalielektrolysär är visserligen lägre men det kassaflöde som genereras väntas kunna täcka kommande investeringar i den snabbväxande delen alkalisk vattenelektrolys (AWE). Den gröna vätgasen som kan produceras här förväntas spela en avgörande roll i industrins gröna omställning.

Första halvåret genererade Nucera 129 miljoner euro i intäkter från AWE. Det är cirka nio gånger mer än samma period året innan.

Prognosen för helåret säger att intäkterna här väntas öka till mellan 600 och 700 miljoner euro. Nästkommande räkenskapsår väntas intäkterna inom det här segmentet ligga på mellan 850 och 950 miljoner euro.

Nucera handlas för närvarande till ett skyhögt p/e-tal på 120. Marknaden tror att Nucera relativt snabbt kommer att växa in i värderingen.

Grön vätgas är vätgas som produceras genom elektrolys av vatten med hjälp av elektricitet som genereras från förnybara energikällor som sol- eller vindkraft.

Vätgas är tänkt att användas för att minska utsläppen från koldioxidtunga industrier som stålverk men också som bränsle för fartyg och lastbilar och för uppvärmning.

Många vätgasaktier har gått svagt sedan den senaste hypen 2020 och 2021. Bakom ligger främst att de inte tjänar några pengar.

Förlorar pengar gör som sagt också den del av Nucera som producerar grön vätgas. Den väntas dock börja göra vinst redan räkenskapsåret 2024/2025.

Orderstocken ligger redan idag på 1,4 miljarder euro. Bolaget planerar också att bygga världens största elektrolysanläggning för produktion av grön vätgas i Saudiarabien.

Risken med att investera i Nucera får betecknas som hög. På den positiva skalan finns att bolaget går med vinst samtidigt som omsättningen stiger och förväntas stiga kraftigt framöver. Nucera har också starka huvudägare bakom sig.

Efterfrågan på grön vätgas befinner sig med all sannolikhet i sin linda. Det talar ändå för att det långsiktigt kan vara värt att hålla ögonen på Nucera och för den ytterst riskvillige borde ett köp vara intressant.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
THYSSENKRUPP NUCERA O.N. Köp 22,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -