En aktieresa värd att genomföra

Aktieanalys Booking Holdings är ett av världens största resebokningsbolag. Det starkt ökande resandet efter pandemin har fått aktien att nå nya högstanivåer. Är det en resa som är värd att hoppa på?

Booking Holdings äger Booking.com som är världens största onlinebokningsplattform för boenden och resor. I Booking Holdings ingår även bokningssajterna Priceline och Agoda.

Booking Holdings äger också resesökmotorn Kayak som bland annat kan användas för att jämföra flyg, hotell och hyrbilar.

En annan del är OpenTable, vilket är en tjänst som tillåter användare att boka bord på restauranger online. OpenTable är särskilt populärt i Nordamerika. Booking äger även hyrbilssajten Rentalcars.com.

Booking Holdings grundades som Priceline.com 1997. År 2000 köpte Priceline.com upp Booking.com som i sin tur grundats av den nederländske studenten Geert-Jan Bruinsma 1996.

2018 valde man att byta namn på hela koncernen från Priceline.com till Booking Holdings för att på så vis bättre återspegla den diversifierade portföljen av olika varumärken och tjänster.

Booking Holdings är noterat på Nasdaq.

Booking har spelat en avgörande roll i den digitala omvandlingen av resebranschen. Bolaget har haft en betydande inverkan på reseindustrin genom att förändra hur människor bokar resor och boenden.

Booking.com är den överlägset viktigaste delen av Booking Holdings. Booking.com står ensamt för runt 35 procent av alla resor och hotellbokningar online i världen.

Närmsta största konkurrenter är Airbnb med drygt 20 procent och Expedia med knappt 11 procent.

Särskilt dominerande är Booking.com på den europeiska marknaden. I USA är det än så länge relativt jämnt mellan Expedia och Booking.com. Här har de vardera runt 20 procent av marknaden.

För helåret 2023 väntas Booking Holdings omsättning öka med 23 procent samtidigt som vinsten per aktie väntas öka med hela 76 procent.

År 2022 2023 2024 2025
Omsättning MUSD 17 090 21 143 23 335 25 589
Rörelsemarginal, % 29,9 30,5 31,7 32,4
VPA/ USD 76,40 134 163 191
Utdelning/ EUR - - - -
Källa: Marketscreener        
   

Under de kommande två åren spås tillväxten ligga på runt 10 procent per år.

Bolaget handlas till ett p/e-tal på 23. På nästa års estimat handlas aktien till ett p/e-tal på 19.

21 av 34 analytiker sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 3338 dollar. Hittills under 2023 har aktien stigit drygt 50 procent.

Booking Holdings senaste rapport för det andra kvartalet visade på både en högre omsättning och vinst än väntat.

Omsättningen steg 27,3 procent till 5,46 miljarder dollar mot 4,29 samma period förra året. Antalet bokade rumsnätter ökade med 9 procent.

I rapporten skriver bolaget att tredje kvartalet sannolikt också kommer att bli mycket starkt trots den höga inflationen.

Booking Holdings befinner sig i en tacksam sits. De har en ledande position i Europa samtidigt som man växer starkt i Nordamerika och Asien.

Booking har lyckats bygga ett nätverk av tjänster som i sin tur driver en allt större användarbas. Denna nätverkseffekt kommer att hjälpa bolaget att växa både på de mogna marknaderna och i tillväxtländer under det kommande decenniet.

Till bolagets nackdelar ska läggas att de verkar inom resebranschen som alltid är extra känslig för externa chocker. Det talar för att Booking Holdings framtida börsresa inte kommer att vara utan utmaningar.

Sträcker man ut grafen bakåt ser man dock att Booking alltid återhämtat sig och gått stärkta ur de många kriserna.

Trots årets stora uppgång i aktien är värderingen inte utmanande utan stöds av en starkt stigande vinst. Det är en resa som är värd att hoppa på.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Booking Köp 3 058,43 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -