Köp den mångsidiga teknikkoncernen

Aktieanalys Amerikanska teknikkoncernen Moog går starkt främst i spåren av ökad militär upprustning och tillväxten i rymdindustrin. Finns det mer att hämta?

Moogs verksamhet sträcker sig över flera branscher som flyg- och rymdteknik, försvar, industriell automation, medicinsk teknik och till energisektorn.

När det gäller flygteknik är Moog kända för att tillverka högteknologiska komponenter och system för flyg- och rymdapplikationer.

Deras produkter inkluderar flygkontrollsystem, aktuatorer, ställdon, servomekanismer och andra komponenter som används i flygplan, helikoptrar, satelliter och rymdfarkoster. Moog arbetar med i princip alla ledande flygplanstillverkare som Lockheed Martin, Airbus och Boeing. 

Moog utvecklar också teknik för att förbättra rymdkommunikation och överföring av satellitdata. Bland annat var Moog med och utvevcklade James Webb Space Telescopet.

Försvarsdelen sysslar med system för taktisk kommunikation, styrning av sensorer och vapensystem. Moogs system ökar bland annat missilers styrning och träffsäkerhet. Den amerikanska militären är överlägset största enskilda kunden.

När det gäller industriell automation tillhandahåller Moog rörelsekontrollteknik och system för industriella applikationer. Deras produkter används för att styra och automatisera rörelser inom tillverkning, energiproduktion och maskinverktyg.

Inom medicinteknik sysslar Moog med precisionsrörelsesystem och kontrollteknik som används i medicinska apparater och utrustning som till exempel bildskärmar och medicinska robotar.

Energidelen levererar styrning av exempelvis vind- och vattenkraftverk.

Moog grundades av William C. Moog och hans son Bill Moog år 1951. Sedan dess har företaget spelat en betydande roll i utvecklingen av avancerade rörelsestyrnings- och kontrollsystem i en rad branscher.

Bill Moog, Art Moog och Lou Geyer

Moog grundandes i East Aurora i delstaten New York i USA. Företagets tidiga inriktning låg på att utveckla elektriska servoventiler som möjliggjorde mer exakta och precisionsstyrda rörelser.

Det stora genombrottet för Moogs var deras deltagande i det gigantiska rymdprogrammet Apollo på 1960-talet. Moogs rörelsestyrningsteknik användes i utvecklingen av Apolloprogrammets rymdraketer och bidrog till att möjliggöra månlandningarna.

Under åren som följde fortsatte Moog att expandera inom flygindustrin, där deras teknik användes för att förbättra flygplansstyrningar och flygsystem.

Moog delar in verksamheten i de tre delarna Aircraft Controls som står för drygt 40 procent av verksamheten, Industrial Systems som står för drygt 30 procent och Space and Defense Control som står för knappt 30 procent av omsättningen.

Geografiskt sett står USA för knappt 70 procent av omsättningen. Tyskland står för drygt 5 procent och Japan för 3 procent. I år spås omsättningen stiga med 7 procent. Samtidigt som vinsten per aktie väntas öka med drygt 20 procent.

  2022 2023 2024 2025
Omsättning MUSD 3 036 3 252 3 418 3 636
Rörelsemarginal, % 10,20% 10,10% 10,70% 11,40%
Vinst/aktie USD 4,83 5,82 6,66 7,45
Utdelning USD 1 1,07 1,1 1,13
Källa: Marketscreener        
       

Rapporten för det andra kvartalet var något svag när det gällde vinsten. Det som drog ner var försämrade marginaler inom försvarsdelen.

Det i sin tur har att göra med att Moog satsar på att klättra högre i värdekedjan och arbeta mer med mjukvara inom vissa delar. Det innebär något större risk, men öppnar också upp för framtida starkare marginaler.  

Hittills i år har aktien stigit med knappt 30 procent. Sett över tre år är aktien upp 86 procent.

Marknadsvärdet på hela koncernen är 3,67 miljarder dollar.

Bolaget bevakas av fyra analytiker. Tre av dessa sätter köp på bolaget. I genomsnitt ligger riktkursen på 121 dollar.

Värderingsmässigt ser det inte alltför ansträngt ut. På årets resultat handlas aktien till ett p/e-tal på 20 och för 2024-års estimat ligger p/e-talet på 17.

EV / EBITDA för motsvarande period är 11 respektive 10.

Sammanfattningsvis är Moog en mångsidig teknikkoncern som just ny gynnas starkt av den ökande efterfrågan på vapen- och nya vapensystem.

Sannolikheten är stor att Moog fortsatt kommer att vara en god investering under de kommande åren.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Moog A Köp 114,98 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -