Är det läge för företagsobligationsfonder?

Fonder Företagsobligationer har inte varit en särskilt rolig historia de senaste åren. Men nu är läget ett annat och man kan rentav förvänta sig avkastningsnivåer i nivå med aktiemarknaden. Frågan är om det är dags att hoppa på nu? Det tycker i alla fall Gustaf Linnell, chef över ränteförvaltningen på Storebrand.

Högre räntenivåer, sjunkande långräntor och aptitliga kreditspreadar kan tala för företagsobligationsfonder framöver. Det skulle i så fall innebära slutet för flera års kräftgång för sparalternativet.

Räntan på obligationer från företag med goda kreditbetyg överstiger för första gången på länge förväntad direktavkastning och förväntningen på vinstavkastning för OMXS30. Detta framräknat genom ett inverterad p/e-tal baserat på senaste 10 årens snittvinst och dagens värdering.

Aktieägarna får därmed, i denna jämförelse, inte betalt för den högre risk det innebär att vara aktieägare jämfört med att äga obligationer utgivna från samma bolag.

Det handlar dels om att räntenivån är högre än den varit på länge, dels om att kreditspreadarna, det vill säga skillnaden mellan räntan på en företagsobligation och den riskfria räntan, gått isär. Du får helt enkelt bättre betalt för att ta risk än du fått på länge på företagsobligationsmarknaden.

”Man inser att en större del av företagens vinster kommer att gå till räntor framöver. Vi ser det inte som en tillfällig avvikelse från det normala utan som ett sundhetstecken att det äntligen börjar kosta att låna”, säger Gustaf Linnell.

Gustaf Linnell

”Vi ser det både i Sverige och globalt. I Sverige har vi dessutom fått en högre riskpremie efter krisen i fastighetsbranschen.”

Den svenska marknaden för företagsobligationer dominerades länge av obligationer från fastighetsbolag. På senare tid är det i stället i allt större utsträckning andra typer av bolag som ger ut obligationer och de fastighetsbolag som gör emissioner har generellt högre kreditbetyg.

Investment grade-obligationer, som innebär att bolagen har höga kreditbetyg och därmed indikerar låg risk, kan ge en kupongränta kring 5 till 6 procent och high yield-obligationer, som har låga kreditbetyg och därmed innebär en högre risk, kan ge drygt 9 procent. Men då behöver man justera för potentiella defaults, alltså betalningsinställelser.

”Det är ju high yield av en anledning, andelen betalningsinställelser har historiskt sett varit låg, men ser i denna miljö ut att öka”, säger Gustaf Linnell.

Men vad talar egentligen för företagsobligationsfonder när du kan få 4 procent med insättningsgaranti på sparkontot? Jo, svaret är att det ju finns olika sorters räntefonder. Vill du ha säkrast möjliga placering för dina pengar är sparkontot enligt Placera fortfarande bättre än en korträntefond.

Företagsobligationer innebär en högre risk och stora händelser som skapar oro på aktiemarknaden gör avtryck även på obligationsmarknaden. Men högre risk betyder som bekant chans till högre avkastning.

”Företagsobligationsfonder har historiskt haft en korrelation med aktiefonder även om volatiliteten är betydligt lägre. Idag med högre räntor är företagsobligationsfonder som tillgångsslag mer robust än vad de varit under åren med nollräntor”, säger Gustaf Linnell.

Han menar att investeringslandskapet för räntebärande instrument även ser fördelaktigt ut framöver.

”Inte minst för att centralbanker globalt fortsätter att signalera att räntan kommer att ligga högre under en längre tid”, säger Gustaf Linnell.

Här kan du läsa vad Placera skrivit om det relativt nya måttet spreadexponering och en guide till hur företagsobligationer fungerar.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitterSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -