Så lyckas Fastighetsräntefonden avkasta högt – oavsett marknad och år efter år

ANNONS Svenska Fastighetsräntefonden har levererat en avkastning på drygt 22 procent på fyra år – till klart lägre risk än börsen. Faktum är att fonden inte haft en enda minusmånad sedan starten. Så här går det till.

Det var länge sedan räntefonder rosade marknaden. Sveriges i särklass mest ägda räntefond har till exempel gett sina andelsägare blygsamma 1 procents avkastning de senaste 12 månaderna. Sett över tre år har samma fond till och med backat mer än 6 procent. Det är med andra ord inte så konstigt att många svenskar undrar varför de ska lägga sina pengar i räntefonder. Men det finns undantag – och svenska Fastighetsräntefonden är ett bra exempel.

– Börsen är skakig och många sparare är förståeligt oroliga. Men vanliga räntefonder är inget roligt alternativ. Här fyller Fastighetsräntefonden ett tomrum – den ger bra och säker avkastning som dessutom är oberoende av hur börsen går, förklarar Bengt Lindblad, vd för fondförvaltaren Alfakraft.

Fastighetsräntefonden investerar i en diversifierad portfölj med säkerställda fastighetskrediter, och innehåller samma lån som du kan investera i direkt via Tessins plattform. Den stora skillnaden är att fonden investerar i ett stort antal lån – och att du därmed får en större diversifiering och riskspridning.

Teckna dig för fondandelar i Fastighetsräntefonden Tessin senast 30 september 2023 här

Fonden drar nytta av inflationen

– Vår samarbetspartner Tessin erbjuder oss ett stort urval av kvalitetslån. Fastighetsräntefonden handplockar sedan de allra bästa lånen till fonden, berättar Bengt Lindblad.

Fonden investerar bara i Sverige och det ska finnas fastighetspant som säkerhet för samtliga lån. Löptiden för lånen får heller inte överstiga 24 månader, men är ofta ännu kortare.

– Många av lånen är på 6–12 månader, vilket gör att Fastighetsräntefonden är följsam för inflationen. I praktiken innebär det att du som andelsägare tjänar på det högre ränteläget eftersom vi redan nu kan investera i lån med högre ränta.

Räntan på väg uppåt för fonden

Faktum är att de högre räntorna redan nu visar sig i årets avkastning. Fondens målavkastning har därför höjts till 7–9 procent per år.

Och även om året varit tufft för många fastighetsaktier, så förklarar Bengt Lindblad att Fastighetsräntefondens avkastning har låg korrelation mot börsen.

– För det första har vi vanligtvis bottenpant för alla våra lån. Dessutom har fonden exponering mot hela Sverige och mot flera olika segment: exempelvis näringsfastigheter, bostadsprojekt och samhällsfastigheter. Vi minskar risken ytterligare genom att lånen avser projekt med försålda eller bokade bostäder och redan uthyrda kommersiella fastigheter.

Spara i din ISK

Fastighetsräntefonden är månadshandlad, vilket innebär att du kan teckna dig för andelar varje månad. Du kan självklart spara i Fastighetsräntefonden i din vanliga ISK-portfölj, med skattefördelarna det innebär. Det minsta beloppet är 10 000 kronor, och Fastighetsräntefonden är idag den enda svenska fonden som erbjuder exponering mot den här typen av säkerställda fastighetskrediter.

– Det är inte så krångligt som det kanske låter. Vi investerar i säkra fastighetslån, och genom direktutlåning kan nu svenska privatsparare få riktigt bra riskjusterad avkastning på sina pengar – oavsett hur börsen går, avslutar Bengt Lindblad.

Teckna dig för fondandelar i Fastighetsräntefonden Tessin senast 30 september 2023 här

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -