Så letar hon vinnarna inom hållbarhet

Fonder För den som vill investera i nordiska bolag i en fond med hållbarhetsprofil finns fonden Lannebo Norden Hållbar. Den förvaltas av Peter Lagerlöf och Lotta Faxén. Placera har träffat den sistnämnda.

Vilka bolag får ni investera i?

”Vi är en allcap-fond så vi kan investera i både stora och små bolag. Vi har inga förutbestämda vikter att vi ska investera en viss procent i de olika länderna. Nu har vi ganska stor tyngdpunkt mot Sverige, cirka 60 procent, i de andra länderna är det ganska jämnt fördelat.”

Lotta Faxén

”Vi investerar i bolag med hållbar inriktning. Det är ingen artikel 9-fond som bara investerar i bolag som har hållbarhet som mål, vilket är ett begränsat univers, framför allt i Norden. Vi vill inte hamna i greenwashing. När vi lanserade våra hållbara fonder 2018 tyckte vi att det fanns ett glapp. De hållbara fonderna på marknaden kunde se ut som vilken fond som helst.”

Vad har ni för investeringsstrategi?

”Vi har tre investeringsteman. Det är bolag som kan bidra till en bättre miljö, ett friskare liv och ett mer hållbart samhälle. Exempelvis kan det handla om förnybar energi i bättre miljö-temat, läkemedelsbolag i friskare liv-temat och bolag som bidrar till att göra samhällen mer hållbara till exempel genom cirkulärekonomi eller energieffektiviseringar inom temat för hållbara samhällen.”

Fonden har gått sämre än index. Ni har ju till exempel, trots att det är ert största innehav, en undervikt i Novo Nordisk, jämfört med index VINX Benchmark Cap SEK NI, till exempel som ju gått som ett skott på senare tid?

”Det har varit tufft för fonden, men man är ju aldrig nöjd och man får försöka analysera varför. Förnyelsebar energi har närmast varit paria på börsen, medan till exempel olja gått väldigt bra. Men man kan ju inte byta inriktning på fonden för det.”

”Många bolag vi är investerade i och utvecklats väl operationellt, i vissa fall har de till och med gått bättre än vår förväntan. Det är mer aktierna som gått dåligt. OX2 är ett exempel där aktien gått svagt sedan IPO:n trots att man startat en massa projekt. De har en lätt balansräkning och på single digit EV-multiplar.”

”Tidigare var sektorn för förnyelsebart väldigt högt värderad och oljebolagen var lågt värderade. Nu är skillnaderna inte lika stora och vi ser att flera oljebolag också investerar i förnybar energi. De har mycket pengar och starka kassaflöden, så det skulle inte förvåna mig om oljebolagen börjar titta på bolagen med förnyelsebar energi nu när multiplarna kommit ned.”

Nibe har ni haft sedan start, är det också ett liknande exempel?

”Ja, nuvarande position är nog ungefär samma som vi alltid har haft. Investerarkollektivet verkar ha gått från att älska värmepumpar till att hata dem. I Europa har det funnits en del subventioner kring värmepumpar, nu har de i vissa fall skjutits på framtiden. Det har påverkat och kommer att påverka försäljningen. 2022 och 2023 var exceptionella år i försäljningstillväxt och det skulle vara konstigt om man inte kom till en tillväxtplatå. Sen får man inte glömma att Nibe har andra affärsområden än Climate Solutions.

Ni har nyligen köpt SKF?

”SKF har fått sina klimatmål validerade av Science Based Target och aktien är attraktivt värderad.”

Fondens 10 största innehav

Novo Nordisk 6,5%
Harvia 6,1%
DNB Bank 5,7%
Borregaard 4,8%
Metso 4,6%
Nibe 4,5%
Hexagon 4,5%
Inwido 4,4%
UPM-Kymmene 4,0%
OX2 4,0%

Gör ni en kvantitativ eller kvalitativ bedömning av hur hållbara era investeringar är?

”Vi gör både en kvantitativ och kvalitativ bedömning när vi investerar. Större bolag, som till exempel SKF, har mycket fler resurser än vad ett mindre bolag har och där finns mycket data tillgänglig för att kunna göra en kvantitativ bedömning. Vi gör därför hållbarhetsanalyser på alla våra investeringar, just för att ett bolag kan agera hållbart även om de inte har resurser att få olika certifieringar.”

Ert näst största innehav är finska bastutillverkaren Harvia. På vilket sätt är det ett hållbart bolag?

”Det var en stor efterfrågeboom på bastuanläggningar under covid bland annat för att bastubad har många positiva hälsoeffekter. Efter covid har de tappat försäljning, men har lyckats behålla hög lönsamhet och är ett välskött bolag. De planerar nu fortsätta sin geografiska tillväxtresa och det skulle inte förvåna mig om det kommer något förvärv i Asien.”

Lotta Faxén förvaltar även fonderna Lannebo Sverige Hållbar, Mixfond Mixfond Offensiv.

Rapportperioden är mer eller mindre över. Vad tar du med dig från den?

”Överlag har rapporterna varit ganska bra. Det som man undrar nu är hur länge en del bolag kan leverera på gamla orderböcker. Orderstockarna byggdes ju upp ganska rejält under den period vi hade komponentbrist.”

”Vad gäller värdering så är det en otrolig spridning mellan högt och lågt värderade bolag. Givet hur värderingen ser ut tycker jag att är flera bolag som är intressanta att investera. När vi har haft den känslan tidigare så har det varit en ganska bra köpsignal, trots att det är en lite tuffare ekonomi.”

Vilka bolag väljer ni att inte investera i?

”Vi försöker undvika bolag som har begränsad verksamhet idag och där vinsterna ska komma längre fram. Det tycker vi är för mycket venture capital. Många bolag inom ESG finns dock inom det segmentet, det vill säga där man vänder sig till aktiemarknaden för att man är i behov av finansiering av ett projekt. Vi äger dock ett bolag som är i uppbyggnadsfas men de har redan befintlig verksamhet också och det är Biokraft som gör biogas.”

”Vi har inget emot att vara med i nyemissioner, men då ska det vara för att bolaget till exempel ska göra ett förvärv, inte för att stärka sin balansräkning.”

Hållbarhet har ju, som vi varit inne på, gått från hetaste hett till frysboxen. Är det kört för hållbarhetstemat?

”Jag tror inte det, även om hållbarhet fått en törn. I tidigare ekonomiskt tuffa tider har miljön fått stå tillbaka men jag trodde faktiskt inte att den skulle göra det den här gången när exempelvis EU har fastslagit ganska tuffa klimatmål. Nu verkar dock miljön få stå tillbaka när länder tar bort subventioner för klimatsmarta alternativ. Det tycker jag är synd.

"Dock är jag säker på att världen kommer att fortsätta ställa om till mer förnybar energi. Jag tror fortfarande att världen håller på att ställa om för jag har svårt att se att Europa kommer att vilja vara beroende av rysk gas. Det kommer att krävas att man investerar i en annan typ elförsörjning och även om det pratas otroligt mycket om kärnkraft har jag fortfarande inte sett några projekt som startat.”

Vad har ni för aktieandel i mixfonden nu?

”Vi har dragit upp aktieandelen från 55 procent till 70. Det finns ganska bra förutsättningar för att vi ska ha en bra börs och det är anledningen till att vi dragit upp aktieandelen.”

”Inflationen kommer att bromsa in mer vilket gör att centralbankerna inte kommer att behöva höja räntan ytterligare. Däremot tror jag inte på en snabb räntesänkning direkt då risken finns att inflationen eldas på igen.”

”Bara för att inflationstakten bromsar inte så kommer vi inte få se fallande priser utan det kommer att vara fortsatt tufft för konsumenter och företag. Reallönerna har inte stigit alls i samma takt som inflationen så vi kommer fortfarande ha ett mer begränsat konsumtionsutrymme.”

”Det är ganska många som skriker om varnar för recession men just det scenariot är väntat och till stora delar inprisat i aktiemarknaden. Riktningen på räntan och inflationen kommer ha mer betydelse för börsen än vad som händer för bolagen och det gör att vi är mer positiva än negativa till börsen för tillfället.”

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -