Aktierna som skyddar internet

Aktier Cybersäkerhetssektorn växer så det knakar men värderingarna är samtidigt väldigt saftiga. Placera har listat några aktier som är värda att lägga på bevakningslistan.

Cybersäkerhetsmarknaden är inte särskilt cyklisk och affärsmodellerna är ofta skalbara. Däremot går tekniken fort framåt vilket gör det svårt för oss investerare att få ett hum om vem som kommer vara vinnaren de kommande decenniet. Dessutom ger många bolag ut mycket optioner (SBC) till sina anställda vilket bidrar till aktieutspädning. Läs mer om SBC här.   

Sektorn håller kontinuerligt på att konsolideras och det har skett flera uppköp under de senaste åren. Exempelvis har de amerikanska cybersäkerhetsbolagen Ping Identity och KnowBe4 blivit utköpta från börsen. 

Cybersäkerhet blir allt viktigare när fler aktörer använder IT-system. Enligt branschbedömare förväntas den globala cybersäkerhetsmarknaden växa med nästan 14 procent per år fram till och med 2030. 

En cyberattack innebär att en person eller organisation försöker komma åt data, funktioner eller begränsad data i ett företag (eller hos en privatperson) utan tillstånd. Cyber­attacker har medfört miljard­förluster för ­företag och dessutom kan den drabbade privatpersonen förlora allt ifrån tillgångar till sin privata integritet.

En uppmärksammad cyberattack som skedde för något år sedan var mot COOP. I samband med attacken slogs kassor ut och kunder kunde inte betala för sina varor. 

Här är några aktier som gynnas av trenden:

Svenska Yubico som gick till börsen genom ACQ Bure-SPAC:en har ett börsvärde på 8,3 miljarder kronor. Bolaget erbjuder sina kunder en hårdvarubaserad multifaktor-autentisering lösning som går under namnet Yubikey. Produkten ser ut som en USB-sticka som sätts in i datorn och kan ofta ersätta sms-baserad tvåstegsautentisering. Bolaget grundades 2007 och huvudkontoret ligger i Stockholm. P/e-talet uppgår till 64. 

Crowdstrike, som erbjuder mjukvaruplattformen Falcon, är verksamt inom cybersäkerhetsområdet Endpoint Security. Det vill säga skydd för datorer, servrar och andra enheter som är anslutna till ett nätverk. Av bolagets kundbas använder nästan 65 procent mer än fem olika tjänster (moduler).

Börsvärdet ligger på nästan 50 miljarder dollar och sedan årsskiftet har aktien rusat nästan 100 procent. Crowdstrike startades 2011 och leds idag av medgrundaren George Kurtz. P/e-talet, baserat på innevarande år, uppgår till 73. 

Fortinet är en plattformsbaserad cybersäkerhetsleverantör inom bland annat nätverkssäkerhet, molnsäkerhet och säkerhetsoperationer. Företaget har mer än 500 000 kunder över hela världen. Fortinet-aktien är upp 5 procent i år och börsvärdet uppgår till 40 miljarder dollar. Anledningen till att aktien inte gått lika bra som sina branschkollegor är att de senaste rapporterna inte lyckats uppnå marknadens förväntningar. Idagsläget ligger p/e-talet på 33. 

Amerikanska bjässen Palo Alto är verksamt inom ett stort antal cybersäkerhetsområden. Bolaget är inte ledande inom alla segment men Palo Alto-aktien ger investerare en bredare exponering mot cybersäkerhet. 

Över 75 procent av bolagets intäkter kommer från prenumerations- och supportintäkter. Palo Altos mjukvaruplattformar, som kallas för Cloud Security och Security Operations, säljer mjukvara som ger kunden tillgång till bland annat antivirusprogram, förebyggande av intrång och webbfiltrering. Resterande del av intäkterna kommer från hårdvara och mjukvarulicenser. Inom området säljs bland annat Palo Altos fysiska brandvägg och relaterad mjukvara. 

Börsvärdet ligger på 77 miljarder dollar och sedan årsskiftet är aktien upp över 85 procent. Palo Alto grundades 2005. Läs Placeras aktieanalys här. 

Zscaler är verksamma inom web-cybersäkerhetssegment där de tillhandahåller en molnbaserad säkerhetsplattform. Inom web-segmentet handlar det om att skydda användare som surfar på internet. Exempelvis konkurrerar de med Palo Alto inom web-segmentet. Zscaler har ett börsvärde på 27 miljarder dollar och i år är aktien upp 70 procent. 

Bolag P/e-2023E
Yubico 64
Crwd 73
Fortinet 33
Palo Alto 47
Zscaler 85
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -