Jerome Powells vanskliga balansgång

Makrokommentar Inflationen i USA fortsätter ner men novemberutfallet stödjer ändå inte förväntningarna om snabba räntesänkningar. Fed-chefen Jerome Powell går en svår balansgång i samband med onsdagskvällens penningpolitiska besked.

Den amerikanska inflationstakten fortsatte ner när siffrorna för november publicerades. Den breda inflationen sjönk från 3,2 till 3,1 procent. Kärninflationen, där volatila energi- och livsmedelspriser räknas av, låg dock kvar på höga 4,0 procent men till det positiva hör att bägge inflationsutfallen ändå hamnade på analytikerkollektivets estimat.

I den positiva vågskålen kan dessutom läggas att månadsutvecklingen från oktober till november stannade vid 0,1 procent. En bit under konsensusbilden om en månadsutveckling på 0,3 procent.

Det senare kan tolkas som att inflationstrycket i amerikansk ekonomi fortsätter att dämpas och därmed borgar för ännu lägre inflationsutfall framöver.

Sett till de breda perspektiven borde det här vara goda nyheter för både marknaden och Federal Reserve inför onsdagskvällens räntebesked.

marknaden har man dock inte gett hela tummen upp. Ett skäl är nog att det fanns en del underliggande hopp ett ytterligare inflationsutfall som skulle hamna under förväntningsbilden. Något den tenderat att göra under hösten.

Sedan är det väl inte helt oproblematiskt för Federal Reserve att redan nu flagga för kommande räntesänkningar när arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas hyggligt starkt och inflationen dessutom fortsätter att ligga kvar en bit över inflationsmålet på 2 procent. Framför allt gäller det kärninflationen, som det många gånger hänvisats till under 2023.

Det blir därmed oerhört spännande att se vad Fed-chefen Jerome Powell levererar för besked i samband med onsdagskvällens presskonferens som inleds klockan 20.30. Vi på Placera tycker att han har en ganska svår balansgång mellan att stödja marknadens förväntningar och samtidigt ha en fortsatt trovärdighet vad gäller inflationsbekämpningen.

En räntesänkning redan i mars tror vi i att i dagsläget är utesluten. I alla fall inte utan rejäla besvikelser kring tillväxt och arbetsmarknad under slutet av detta år och i inledningen av nästa.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -