Trebenta mjölkpallen avgör kvaliteten

Börs Chuck Akre var länge en av den mest framgångsrika fondförvaltarna i USA. Placera har tagit en titt på hans investeringsstrategi.

Chuck Akre

Charles T. "Chuck" Akre är en amerikansk finansman som år 1989 grundade kapitalförvaltningsföretaget Akre Capital Management. Bolaget är beläget i Middleburg, Virginia. Chuck Akre har arbetat inom förvaltning i över 40 år. Tidigt i sin karriär lärde han sig och inspirerades av Berkshire Hathaways framgångar. Han hade aktier i bolaget redan när börsvärdet låg på 100 miljoner dollar. Hans aktier i Berkshire Hathaway har gått över 100 gånger pengarna, en så kallad 100-bagger. 

Fonden FBR Focus Fund, som Akre förvaltade mellan åren 1997-2009, var en av de bäst presterande småbolagsfonderna på marknaden under perioden. Efter 2009 hade Akre ansvar över fonden Akre Focus Fund som också gick bra. Den nu 80-åriga Chuck Akre slutade som förvaltare vid årsskiftet 2021/2022 men är fortfarande aktiv inom sitt företag. 

En relativt koncentrerad portfölj och långsiktighet är något som kännetecknar Akres stil. Dessutom använder han sig av den så kallade trebenta pallen som summerar vad han eftersträvar i en investering. Den ska visualisera en robust trebent mjölkpall. De tre benen är vad Akre vill se i ett bolag: 

1.Kvalitet i affären

Akre letar efter högkvalitativa företag. Det finns ett antal faktorer som kännetecknar dessa företag. Affärsmodellen ska vara enkel att förstå, det ska gå att hitta bestående konkurrensfördelar, stark balansräkning och bolaget ska ha förmågan att kunna höja priset utan att ett volymtapp sker (pricing power). Dessutom är det mycket viktigt att företaget har stabila kassaflöden och att avkastningen på kapitalet är högt. 

Investerarlegendaren Charlie Munger har sagt följande: “På lång sikt är det svårt för en aktie att ge mycket bättre avkastning än vad den underliggande verksamheten tjänar. Om företaget har sex procent avkastning på sitt kapital under fyrtio år och du behåller den i fyrtio år, kommer du inte få mer än på sex procent i avkastning per år  – även om du ursprungligen köper aktien till ett väldigt bra pris. Om ett företag istället tjänar arton procent på sitt kapital under tjugo eller trettio år, även fast du betalar ett dyrt pris, kommer du att få ett jäkla resultat.” Att ha en hög avkastning på kapitalet under en lång period gör underverk. Detta betonade inte bara Munger utan även Akre.

Akre har även en förkärlek för bolag som får förskottsbetalningar och har ett negativt rörelsekapital (kassaflödet blir starkt). Den här typen av företag tror Chuck är underskattade av marknaden då den “verkliga” vinsten är bättre än vad den ser ut.

2. Ledning 

Personerna som driver bolaget ska ha en bra historik, vara aktieägarorienterade och ha förmåga att allokera kapital framgångsrikt. Företagsledare som inte bryr sig om Wall Streets kortsiktiga fokus och ser sina aktieägare som partners är att föredra. 

En av de vanligaste sakerna med högkvalitativa ledningsgrupper är att de inte har skärmar på sina skrivbord som visar aktiekursen. Ledningar som fokuserar på aktiekursen fokuserar på fel saker. Man bör också undvika företag som ringer upp och frågar "varför säljer du vår aktie". Chuck säger att när han frågar vd:ar "hur mäter du om du är framgångsrik i att driva företaget?” så är det väldigt sällsynt att hitta en vd som förstår att det verkliga måttet på framgång är att öka företagets kassaflöde.

3. Återinvesteringsmöjligheter 

Här handlar det om att bolaget ska ha möjlighet att kunna, på ett disciplinerat sätt, sätta det fria kassaflödet i arbete. Detta kan ett bolag göra genom antingen förvärv eller organiskt. Det är mycket viktigt att bolaget lyckas upprätthålla en hög avkastning på sina framtida investeringar. 

Compounding machine

Om ett bolag lyckas ha de tre benen och aktien går att köpa till en rimlig värdering, håller Akre den i många år. När ett bolag har samtliga ben blir det en så kallad “compounding machine”. Det är dock sällan man lyckas hitta bolag som står stadigt på alla ben. När något av benen går sönder är det dags att dra öronen åt sig och sälja. 

Det är värt att notera att Akre ibland har bortsett från någon beståndsdel av sin modell. Exempelvis gick han in tidigt i kommunikationsinfrastrukturs-bolaget American Tower som på den tiden hade en svag balansräkning. Han analyserade bolaget och upptäckte att bakom skuldbördan fanns en kassaflödesmaskin. VD:n på American Tower lade dessutom fram en tydlig skuldminskningsplan och Chuck investerade eftersom han insåg att skuldneddragningsplanen skulle fungera. Aktien blev Akres andra 100 Bagger. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -