Vad händer egentligen i callen?

Aktier En akties öppningskurs kan ibland vara långt över eller under gårdagens stängningskurs. Placera reder ut hur det fungerar i callen.

Mellan klockan 8:45 och 9:00 varje dag som börsen är öppen sker det som kallas callen. Det är då aktiernas öppningskurser sätts.

Callen, eller öppningscallen, heter så för att aktiemäklarna förr ropade sina ordrar på börsgolvet. I callen matchas köp- och säljordrar. Där flest av dem hamnar närmast varandra landar också priset.

Det kallas för jämviktskursen och är alltså den kursen där flest aktier omsätts. Det brukar ofta beskrivas som ett slags auktionsförfarande, men det handlar alltså snarare om att hitta priset där flest köpare och säljare kommer överens – inte om att ge högsta budet.

Aktiepriset kan alltså vara rejält högre eller lägre än dagen innan, framför allt om det kommit en kurspåverkande nyhet om aktien under tiden börsen var stängd.

Det kan vara skönt att veta att du aldrig kan få ett sämre pris än du begärt, men du kan få ett bättre, när du lägger en köp- eller säljorder.

Vill du öka dina chanser till att få köpa aktier i callen gäller det att lägga sig en bit över jämviktspriset. Det är ändå till jämviktspriset du kommer att få köpa. Om du vill vara någorlunda säker att få sälja gäller det omvända, alltså att lägga sig en bit under jämviktspriset.

De köpordrar som är mest över jämviktspriset och de säljordrar som är mest under jämviktspriset kommer att bli prioriterade. Det är alltså inte säkert att du får till en affär, även om du prickar jämviktspriset.

När börsen väl stänger sker samma sak som i callen. Det kallas för stängningscall. När det är fem minuter kvar på börsdagen samlas alla ordrar som ligger kvar in för att matchas till ett jämviktspris under 4 minuter och 30 sekunder. De sista 30 sekunderna stängs orderböckerna.

De ordrar som skickas under kvarten före öppning, när öppningscallen pågår, och under stängningscallen kommer inte gå direkt till avslut. Det sker i stället när callen är avslutad.

Det är alltså först när börsen öppnar, respektive stänger, som du och alla andra kan se vad jämviktspriset blivit. Det är det som är aktiens öppnings- och stängningspris.

Skillnaden är att callen är en sammanlagd bild av vad köparna är beredda att ge och säljarna vill ha för en aktie och där ett pris bestäms, medan börsen, när den handlas som vanligt, mest påminner om en marknad där aktier byter ägare när enskilda köpare och säljare kommer överens om ett pris.

Syftet med callen är att priset på en aktie ska vara på den nivå som marknaden i stort värderar den till för tillfället.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -