Hyggliga rapporter, förlåtande börs

Rapportperioden Med H&M som ett stort undantag har storbolagen fortsatt att komma med hyggliga bokslut i veckan. Hoppet om att botten är nära har samtidigt varit en trend bland många konsumentrelaterade bolag.

Stora avvikelser från prognoserna och jättelika kursrörelser har präglat många av de senaste rapportperioderna. Den här gången verkar bolagen, analytikerna och investerarna gå i betydligt bättre takt.

Visst finns det kraftiga kursreaktioner att hitta, med H&M och Getinge som de främsta exemplen bland storbolagen. Men när vi går igenom hur försäljning, resultat och utdelningar har stått sig mot konsensusprognoserna för OMXS30-bolagen så är den minsta gemensamma nämnaren ofta att avvikelserna är relativt små. Något som även syns i ett förhållandevis lugnt börsmottagande på rapportdagarna.

Bland de rörelsedrivande bolagen i OMXS30 har nu 18 stycken hunnit rapportera och av dessa har 10 stycken slagit vinstprognoserna, motsvarande 56 procent. Försäljningen (order där det rapporteras och annars nettoomsättning) har däremot inte överraskat positivt särskilt ofta. Färre än vart tredje bolag har slagit prognoserna och ungefär lika stor del har varit som väntat respektive sämre. Väldigt få bolag har däremot kommit in med försäljningssiffror långt ifrån prognoserna åt något håll.

Med boksluten kommer även utdelningsförslagen och här har två tredjedelar lyckats överraska positivt. Och liksom omsättning och vinst så är det sällan några stora snytingar som har delats ut i de fall siffran varit lägre än väntat.

I tabellen nedan har vi sammanställt utfallet så här långt och som synes är det försiktigt positiva kursreaktioner i genomsnitt, trots de stora rasen för H&M och Getinge.

OMXS30-bolag Kursreaktion på rapportdagen Avvikelse försäljning Avvikelse vinst Avvikelse utdelning
ABB  -0,6% 0% -1% -1%
Autoliv 4,5% 1% 3% -
Atlas Copco  -3,2% -7% 3% 9%
Electrolux* -4,8% 0% 0% 0%
Ericsson  3,7% -6% 6% 5%
Essity -3,8% -2% -6% 1%
Evolution 6,1% 0% 0% 6%
Getinge -11,9% 0% -5% 7%
Hexagon 3,6% -1% 1% 8%
H&M  -12,3% 0% -4% -4%
Sandvik  3,6% 0% -3% -1%
SCA 1,9% 0% 23% 9%
SEB 6,3% 1% 0% 25%
SKF  4,4% -2% 7% 1%
Swedbank 5,4% 4% 9% -1%
Tele2  -1,8% 1% 2% 1%
Telia -0,2% -1% 1% 0%
Volvo  1,0% 7% 4% 4%
Genomsnitt: 0,1% -0,3% 2,2% 4,1%
Median: 1,5% 0,0% 1,0% 1,0%
Källa: Infront/Placera      
Fotnot: Avser justerade rörelseresultat samt order om bolagen redovisar annars omsättning.
* Elextrolux kurs avser dag för vinstvarning    

 

En skillnad mot förra rapportveckan har varit att bank och industri nu har fått sällskap av många konsumtionsrelaterade bolag. H&M är en av de få i det segmentet som är stora nog att kvala in på OMXS30 och lyckligtvis har deras sura rapport inte varit representativ för de något mindre bolagen i sektorn.

Klädhandlaren RVRC kom exempelvis med starka siffror och steg på sin rapport. Byggmax och BHG kom visserligen inte med några imponerande rapporter i sig men aktiemarknaden känner uppenbarligen doften av en botten och belönade båda med en kursuppgång.

Kombinationen bostäder och konsumentkunder har samtidigt varit slagkraftig den här veckan. Hemnet kan placeras in i det facket och bolaget har på nytt visat sin förmåga att höja priserna i snabbare takt än de flesta trodde, vilket föll i god jord på börsen. Aktien drog iväg med 16 procent.

Bostadsbyggaren JM klättrade också på sin rapport, trots ett svagt resultat men där fler sålda bostäder och produktionsstarter vägde tyngre den här gången. Branschkollegan Bonava, som vittnar om en gradvis ökad aktivitetsnivå, lyfte även de ordentligt på sin rapport.

Ytterligare ett exempel på en ganska generös hållning från börsens sida det här kvartalet är Axfood. Livsmedelshandlarens rörelsemarginal var en tiondels procent bättre än väntat, försäljningen något sämre och utdelningen lite högre än prognoserna. Att det skulle utlösa en 7-procentig kursuppgång var inte givet.

Positivt tolkningsföreträde är en tacksam miljö att rapportera i. Men förväntningarna står inte stilla på börsen och nu höjs kraven på de bolag som inte har rapporterat ännu.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -