Börsen nära noll, bankerna stiger

Börsen Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid till enbart mindre förändringar. OMXS30 index låg dock fortsatt på plus med en rekordnivå inom räckhåll. Storbankerna visade en god utveckling.

Klockan 12 var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 upp 0,1 procent till nivån 2.445. Mätt från tisdagens stängning behövdes en uppgång på 0,6 procent för att nå rekordnoteringen från i början av januari 2022 för stängning på 2.456. Aktier för drygt 4 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet. Ute på de ledande Europabörserna noterade London en nedgång på nästan en procent medan index i Frankfurt och Paris handlades oregelbundet på båda sidor om nollstrecket.

Bland OMXS30-bolagen steg Handelsbanken med drygt 1 procent och Swedbank var upp 1 procent. Bland storbankerna fick SEB och Nordea nöja sig med uppgångar på omkring en halv procent vardera.

Sämre utvecklades Autoliv med en nedgång på 2 procent. Medicinteknikbolaget Getinge och molnkommunikationsbolaget Sinch sjönk med runt 1,5 procent vardera.

Atlas Investissements intåg i Millicom har lett till ett tydligt fokus på kassaflödet i teleoperatören. Det konstaterade Kepler Cheuvreux i en analysuppdatering där rekommendationen köp upprepas samtidigt som riktkursen justeras upp till 235 kronor från 220 kronor. Aktien höjdes knappt 4 procent.

Noterbart i övrigt var att flygbolaget SAS, som går mot en avnotering som kommer att ske efter slutförandet av den svenska företagsrekonstruktionen, rusade 22 procent utan förklaring att hämta i nyhetsflödet.

First North-noterade Inission, som erbjuder produktions- och logistiktjänster till industrin, släppte nya mål för 2024 i samband med morgonens delårsrapport. Bland annat ska omsättningen uppgå till 2,4 miljarder kronor, en höjning från målet om 2 miljarder kronor för 2023 där facit blev 2,2 miljarder kronor. Vid sidan av måluppdateringen noterades en nettoomsättningsminskning, men ett högre rörelseresultat i fjärde kvartalet. Det räckte dock inte. Aktien föll 12 procent.

Sintercast, som levererar processtyrningssystem för produktion av kompaktgrafitjärn, redovisade i sin tur ett rörelseresultat på knappt 16 miljoner kronor i fjärde kvartalet, nästan dubbelt så högt som samma kvartal 2022. Försäljningstillväxten var 9 procent. Aktiekursen klättrade 5 procent.

Prospekteringsbolaget Copperstone Resources meddelade under morgonen att en uppgradering gjorts av mineraltillgångarna i Eva-fyndigheten i Arvidsjaur, där tillgångarna skrivs upp med 50 procent. Kursen var upp 4 procent.

På rekommendationsfronten har DNB Markets sänkt riktkursen för forskningsbolaget Oncopeptides till 5:50 kronor från 7 kronor. Rekommendationen behåll upprepas. Aktiens tappade 15 procent till 4:39 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -