Börsen nära rekord, storbankerna stiger

Börsen Stockholmsbörsen uppåt på något högre nivåer under onsdagsmorgonen, efter att ha stängt nära en rekordhögstanivå på tisdagen.

50 minuter in i handelsdagen var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 2.450. Mätt från tisdagens stängning behövdes en uppgång på 0,6 procent för att nå rekordnoteringen från i början av januari 2022 för stängning på 2.456.

På tisdagskvällen stängde det breda amerikanska indexet S&P 500 på lätt positiva nivåer efter att ha handlats oregelbundet. I Asien var dock stämningen dämpad, med Kina-nedgångar i spåren av nya myndighetsåtgärder mot kvanthandlare i fokus.

Bland OMXS30-bolagen klättrade en banktrio i form av Handelsbanken, SEB och Swedbank starkast, samtliga upp runt 1 procent.

Fastighetsbolaget SBB handlades kring nollan med en delårsrapportbesvikelse från tisdagen i bagaget. Insynsköp av vd Leiv Synnes till ett värde av 439.000 kronor framkom på tisdagskvällen.

I botten skvalpade i stället molnkommunikationsbolaget Sinch 1,4 procent ned. Även vitvarubolaget Electrolux och investmentbolaget Kinnevik noterades i bottentrion, kring 0,5 procent ned.

Noterbart i övrigt var att flygbolaget SAS, som går mot en avnotering som kommer att ske efter slutförandet av den svenska företagsrekonstruktionen, okynnesrusade 55 procent utan förklaring att hämta i nyhetsflödet.

First North-noterade Inission, som erbjuder produktions- och logistiktjänster till industrin, släppte nya mål för 2024 i samband med morgonens delårsrapport. Bland annat ska omsättningen uppgå till 2,4 miljarder kronor, en höjning från målet om 2 miljarder kronor för 2023 där facit blev 2,2 miljarder kronor. Vid sidan av måluppdateringen noterades en nettoomsättningsminskning, men ett högre rörelseresultat i fjärde kvartalet. Det räckte dock inte. Aktien föll 10 procent.

Sintercast, som levererar processtyrningssystem för produktion av kompaktgrafitjärn, redovisade i sin tur ett rörelseresultat på knappt 16 miljoner kronor i fjärde kvartalet, nästan dubbelt så högt som samma kvartal 2022. Försäljningstillväxten var 9 procent. Aktiekursen klättrade 5 procent.

Prospekteringsbolaget Copperstone Resources meddelade under morgonen att en uppgradering gjorts av mineraltillgångarna i Eva-fyndigheten i Arvidsjaur, där tillgångarna skrivs upp med 50 procent. Kursen var upp 2,5 procent.

På rekommendationsfronten har DNB Markets sänkt riktkursen för forskningsbolaget Oncopeptides till 5:50 kronor från 7 kronor. Rekommendationen behåll upprepas. Aktiens sjönk knappt 4 procent till 4:95 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -