Fondsparare köper Sverigefonder i mars

Fonder Globalfonder fortsätter toppa fondspararnas köplista, men det är Sverigefonder som ökar mest i popularitet. Småbolagsfonder är månadens mest sålda fondkategori, enligt siffror från Avanza.

Signalerna som följde beskeden var oväntat hoppfulla, vilket gav viss lättnad i USA där mars annars varit en slagig börsmånad.

”Det råder inga tvivel om att optimismen smittat av sig i Sverige. Många tror på räntesänkningar i närtid, vilket syns i fondspararnas handel”, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

Felicia Schön

Fondsparandet i mars är störst i globalfonder, Sverigefonder och teknikfonder. Köpen i investmentbolagsfonder ökar medan Nordamerikafonder tappar.

Likt förra månaden är fondspararna aktiva på köpknappen. Globalfonder lockar mer än varannan sparkrona, trots att världsindex inte taktat på i samma tempo som de svenska börserna under månaden.

”Även tekniktunga Nasdaq 100 har rört sig i sicksack och bland teknikfonder kan vi däremot se att sparandet minskat jämfört med förgående månad”, säger Felicia Schön.

I takt med att teknikfebern börjar avta verkar fondspararna återfå tron på den svenska marknaden. Jämfört med februari köper fondspararna nu över tre gånger mer i fonder med innehav i stora svenska bolag.

”Den svenska ekonomin är räntekänslig, så det är inte omöjligt att det finns hopp om att stundande räntesänkningar kommer att gynna Sverige tidigare än globala alternativ,” säger Felicia Schön.

 

Mest köpta

Mest sålda

Globalfonder

Småbolagsfonder

Sverigefonder

Gröna energifonder

Teknikfonder

Företagsobligationsfonder i SEK

Investmentbolagsfonder

Nordenfonder

Nordamerikafonder

Räntefonder i USD

 

I mars säljs småbolagsfonder, gröna energifonder och företagsobligationsfonder. Även räntefonder utfärdade i dollar och Nordenfonder nettosäljs.

Vad som fortfarande utmärker säljsidan är att det totalt sett är en väldigt liten andel som nettosäljs. Det gör att även relativt små summor av nettosälj i fondkategorier kan göra att de dyker upp som mest sålda.

”För tredje månaden i rad säljer fondspararna småbolagsfonder. Den trenden förvånar mig något med tanke på att det är en sektor som nu vänt uppåt och fortsätter att tåga på. Min teori är att det till viss del kan vara ren psykologi – i mångas portföljer har småbolagsfondernas utveckling lyst rött länge och när känslan är att det äntligen vänder så passar sannolikt många på att sälja. Såklart kan det också vara så att man fortsatt ser mer potential i andra alternativ”, säger Felicia Schön.

”Det är däremot inte lika förvånande att se företagsobligationsfonder i säljtoppen den här månaden.”

Det är främst fonden Spiltan Räntefond som säljs, som uppmärksammats för sitt obligationsinnehav i det krisande bolaget Intrum, varpå fondens risknivå har ifrågasatts.

”Det verkar som att fondspararna tar händelserna på allvar och väljer att sälja”, säger Felicia Schön.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -