Stora bolag och nordisk spets

Förvaltarintervju Börsens jättar – och inte minst verkstadsaktierna – har gått bättre än börsen i övrigt. Prior Nilsson Fonders Sverige Aktiv har lyckats slå index genom att investera främst i svenska storbolag och spetsat med några nordiska och mindre bolag.

Torgny Prior har förvaltat Prior Nilssons fond Sverige Aktiv sedan starten 2012. Sedan 2018 är även Martin Lindqvist medförvaltare. Han startade fondbolaget med PO Nilsson 2002.

Vad tänker du om börsen nu?

”Vi är i grunden hyfsat optimistiska. Vi har till och med ökat lite grann i verkstadsbolagen, även om den här perioden, som vi är mitt i nu, brukar vara lite sämre fram till hösten, säger Torgny Prior.”

”Vi är positiva till bolag med stor export till USA, som till exempel Atlas Copco, Volvo, Alfa Laval och Assa Abloy.”

Torgny Prior

Vad är speciellt med er fond?

”Fonden är en storbolagsfond, och ska inte jämföras rakt av med vanliga Sverigefonder. En stor andel är topp 30-bolagen, samtidigt får vi ha 10 procent av fonden i nordiska bolag och därför har vi valt att ha Novo Nordisk och Maersk.”

Får ni även investera i lite mindre bolag?

”Det är inte så att vi formellt inte får, men vi har sagt att vi ska vara en storbolagsfond. Vi har något mindre fastighetsbolag, men av den svenska delen så är över 90 procent stora bolag.”

Stora bolag har ju gått rejält mycket bättre på börsen än små- och medelstora bolag på senare tid. Finns det på kartan att ni skulle kunna styra över till att investera mer i mindre bolag framöver?

”Det finns ett intresse från investerarna att kunna investera i en storbolagsfond och de ska veta vad de köper. Ur ett spararperspektiv så kanske man vill ha en andel stora bolag, så kan man köpa en småbolagsfond utöver det.”

”Men det kan finnas en viss glidning om vi hittar något som gått dåligt och har släpat väldigt mycket efter. Sen finns det vissa bolag som har varit stora som blivit små och då kanske man kan köpa dem också.”

Fonden har slagit index på såväl ett, som tre, fem och tio års sikt. Hur kommer det sig tror du?

”Vi köper bolag som går med vinst, som är väletablerade och har affärsmodeller som vi vet fungerar.”

”Det har gjort att vi missat dataspelsbolag och Sinch, Fingerprint och den typen av bolag. De har ju gått väldigt dåligt många av dem, så det har varit bra, men det har inte varit bra vid alla tillfällen.”

”Då har vi missat dem både när de gått upp och när de gått ned. Vi undviker förhoppningsbolag och även om vi missar en del så har det varit en period när det varit rätt filosofi.”

”Vi undviker också det som svänger mycket, till exempel råvaror, även om vi tidvis ägt Boliden.”

Vad investerar ni i nu?

”Vi har cirka 30 innehav, några nordiska och några lite mindre bolag. Vi väljer aktivt bort det vi inte tror på, som till exempel Ericsson som vi bara helt nyligen köpt efter att inte haft dem på väldigt många år.”

”Andra övervikter vi har är Traton och Handelsbanken. Munters och Nolato är nya innehav där vi börjat investera lite försiktigt.”

”Nolatos aktie hade en väldigt dålig kursutveckling efter att deras Vape-produkt försvann, men vi tror på deras medicinavdelning. Det är inget de gått ut och sagt, men vi tror att Novo Nordisk köper deras produkter. De håller på att trappa upp deras medicindel som också har bättre marginaler. Då tror vi att det blir bra.”

”Det vi gjort nu är att vi har ökat lite fastighetsbolag och bygg, bland annat Balder och John Mattson, Castellum har vi haft länge. NCC är också ett nytt innehav, men Skanska har vi ägt i flera år. Vi tycker att bankerna är lågt värderade, men man kan ju tänka sig att vi ska minska i dem framöver.”

Aktierna i fonden har i snitt en lägre värdering än kategorin i övrigt. Hur ser du på den faktorn i era investeringsbeslut?

”Det är lite värdetilt på fonden, även om vi har lite högre värderade bolag som Atlas Copco och Novo Nordisk. Vi försöker hitta dem som är lågt värderade i förhållande till tillväxten, så det behöver inte vara en absolut låg värdering. Growth at a reasonable price.”

”Vi vill ju heller inte hamna i så kallade värdefällor, vi har nästan aldrig ägt Telia till exempel. Rör sig aktierna inte mycket kan man lika gärna göra något annat. Då har vi hellre lite mindre bolag som Hexpol och sådan som är hyfsat dyrt, men som växer både genom förvärv och organiskt och själva verksamheten går bra.”

Torgny Prior och Martin Lindqvist

Hur aktiva är ni i fonden?

”Jag tror att vi är mer aktiva än andra. Vi handlar runt innehaven ganska mycket, till exempel om det kommer någon rekommendation från något analyshus som vi inte håller med om och då kanske aktien går ned fem procent och då köper vi lite i den aktien och en annan dag kanske den går upp och då skalar vi av den lite, men det är på marginalen.”

”Vi försöker följa med och göra lite varje dag, säg 50 000 till 100 000 aktier, men vi ändrar inte hela strukturen. Det gör vi väldigt sällan.”

Hur hanterar ni kassan?

”Vi får ha lov att ha 20 procent kassa, men en normal kassa är runt 4 procent och ibland upp mot 9 procent. Det är en risk och möjlighet mot index, om det är väldigt dåliga framtidsutsikter eller för att vi ska ha möjlighet att köpa ett stort innehav. Just nu har vi 6 procent kassa.”

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -