Börsen under noll, Getinge faller tungt

Börsen Stockholmsbörsen handlades nära nollstrecket på onsdagen, i spänd väntan på eftermiddagens amerikanska inflationssiffror. Under morgonen trillade svensk dito in, och visade att KPIF steg mindre än väntat i april medan energiexkluderande KPIFXE var oförändrad och i linje med förväntan.

Världens börser har under hela veckan handlats skvalpigt i väntan på de amerikanska inflationstalen, som blir avgörande för amerikanska centralbanken Federal Reserves penningpolitik framåt och därmed riskaptiten i marknaden. Statistiken släpps klockan 14.30.

Inför den amerikanska kom den svenska inflationen in något lägre än väntat. KPIF steg med 0,3 procent i april, jämfört med i mars, enligt SCB. Ökningen jämfört med samma månad i fjol var 2,3 procent. Väntat, enligt Infront, var en ökning med 0,4 procent från i mars och en årsuppgång med 2,4 procent. Vad avser KPIFXE var siffran oförändrade 2,9 procent, i linje med förväntan.

Riksbankens prognos, från april, pekade mot en KPIF-inflation på 2,7 procent i april samt en KPIFXE-inflation på 3,3 procent.

Vid lunchtid på onsdagen var OMXS30 ned med 0,3 procent till nivån 2.626 och aktier för omkring 6,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Tyska DAX och franska CAC40 noterades på varsin sida om nollstrecket.

Medicinteknikbolaget Getinge placerade sig i botten av storbolagsindex, ned 13 procent, efter att bolaget uppdaterat finansiella mål efter förra veckans varning från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. För perioden 2024-2028 har bolaget satt som mål att justerad vinst per aktie ska öka med över 12 procent i genomsnitt. Från analytikerhåll hördes kritik om att kommunikationen inte var konkret och att det saknades underliggande mål.

Pareto Securities var bland dem som ställde sig frågande och kallade Getinges uppdatering för ett "antiklimax".

Nedgången accelererades under Getinges telefonkonferens där vd Mattias Perjos bland annat uppgav att bolaget antagit mer försiktiga tillväxt- och marginalantaganden för de kommande åren efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i förra veckan varnat för bolagets produkter.

"Om vi inte hade det (förra veckans besked från FDA, reds anm) hade de (finansiella målen, reds anm) antagligen varit något högre och spannet hade inte varit lika stort", sade Mattias Perjos.

Indexet toppades i stället av fastighetsbolaget SBB som följde upp gårdagens drygt 20 procentiga uppgång med att stiga omkring 3 procent på onsdagen.

Den räntekänsliga fastighetssektorn visade överlag på uppgångar, i kölvattnet av morgonens svenska inflationssiffra.

Läkemedelsutvecklaren Bioarctic klättrade 9 procent efter att partnern Eisai har meddelat att en stegvis ansökan till amerikanska läkemedelsverket FDA inletts rörande marknadsgodkännande av lecanemab för veckovis subkutan underhållsbehandling med en autoinjektor (lecanemab-irmb). Utifrån Eisai-beräkningar för Leqembi-försäljningen har Bioarctic meddelat att royaltyintäkterna kommer uppgå till cirka 360 miljoner kronor netto.

I rapportfloden hittades mest mindre bolag.

Surgical Science, som tillverkar virtual reality-simulatorer för kirurger och andra medicinska specialister, rasade nära 15 procent efter att ha redovisat ett halverat rörelseresultat om 26,0 miljoner kronor (53,3) för det första kvartalet 2024.

Nettoomsättningen uppgick samtidigt till 188 miljoner kronor (229).

Vindkraftsbolaget Eolus Vind backade 4,7 procent. Rörelseresultatet sjönk till -29 miljoner kronor (-12) i första kvartalet. Nettoomsättningen blev 44 miljoner kronor (277).

Bland rekommendation- och riktkursförändringarna noteras bland annat att DNB Markets inlett bevakning av Egetis Therapeutics med rekommendation köp och riktkurs 18 kronor. Egetis-aktien steg 11,4 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -