Makroveckan: Inflationen i fokus

Makroveckan Ett mjukt riksbanksbesked pressade räntor och kronan under veckan som gick. I veckan väntar högintressanta inflationssiffror för EMU-området och arbetsmarknadssiffror från USA. Dessutom lär det återigen bli en hel del politikfokus.

Det blev en lite småseg avslutning på junibörsen. I förra veckan backade den svenska börsen med 0,3 procent och Stoxx600 med 0,7 procent. Även i USA var det svagt ner och S&P500 sjönk med 0,1 procent.

Förra veckans stora, svenska begivenhet var förstås Riksbankens penningpolitiska besked. Visserligen blev det ingen räntesänkning men det var ändå ett överraskande mjukt besked som flaggade för två eller tre räntesänkningar under resterande del av 2024. Vi på Placera räknar med att nästa räntesänkning kommer den 20 augusti men mycket beror förstås på var juniinflationen landar på.

Det kan i alla fall konstateras att de korta, svenska räntorna sjönk efter räntebeskedet. Baksidan av detta är att kronan samtidigt tappade även om det kanske inte skedde i den utsträckning som kunde befaras efter ett så pass mjukt besked.

Övrigt som kan noteras på makrofronten från förra veckan är att Federal Reserves favoritmått på inflationen, PCE-deflatorn, visade på den lägsta månadsutvecklingen på sex månader. Lite av ett glädjebesked även om det inte förmådda lyfta börshumöret. Mycket beroende på att amerikanska långräntor, lite överraskande, steg.

Annars var det förstås mycket fokus på valdebatten mellan Biden och Trump samt lite nervös laddning inför söndagens franska parlamentsval.

Biden gjorde en slät figur i debatten och frågor har väckts om han inte borde hoppa av presidentvalet och ge plats för en yngre kandidat. Han själv är däremot övertygad om att han ska ställa upp så räkna med lite slitningar inom det Demokratiska partiet medan Trump nog ler ganska förnöjt.

I det franska valet blev Nationell Samling de stora vinnarna men det har fortfarande en bra bit kvar till den majoritet man vill ha för att bilda regering. Så det laddas nu inför nästa söndag men valsamverkan mot Nationell Samling kan rädda Macron-sidan. Något som marknaden tagit viss fasta på eftersom markandsreaktionerna efter valet snarast har varit åt det positiva hållet.

På torsdag väntar dessutom ett brittiskt parlamentsval. Inte samma spänning som inför det franka valet eftersom Tories länge legat mycket lågt i opinionen. Ändå säkrast att hålla koll på utfallet och vad det kan betyda för brittisk ekonomi på lite sikt.

Kampen mellan vad som är viktigast på makrofronten står i sin tur mellan inflationssiffror för EMU-området (tisdag) och amerikanska arbetsmarknadssiffror (fredag). Dessa lär styra en hel del över marknadshumöret. Lite lägre siffror på bägge håll är vad marknaden önskar sig.

För svenskt vidkommande ser vi fram mot inköpschefsindexen för juni. Förhoppningen är att industriindexet ska fortsätta att överraska på uppsidan och att tjänsteindex ska studsa upp efter en svag majsiffra. Dessutom en hel del makrosiffror på fredag.

Måndag

Intressant att se om den positiva trenden för svensk industri har hållit i sig när inköpschefsindexet för juni publiceras. Sverige sticker här ut i positiv bemärkelse.  På marknaden lär man fundera på hur den andra omgången i det franska valet kommer att se ut. Eventuell valsamverkan mellan Macron och den samlade vänster gör utfallet osäkert. Håll också koll på tyska inflationssiffror och amerikanskt inköpschefsindex.

Tisdag

Det mesta av marknadens fokus lär hamna på inflationssiffrorna för EMU-området. Visserligen väntas ingen räntesänkning på ECB:s julimöte men ett överraskande lågt utfall skulle i alla fall spä på spekulationerna. Fed-chefen Jerome Powell håller tal och efter fredagens uppmuntrande inflationssiffror (PCE-deflatorn) så finns visst hopp om att han ska leverera ett någorlunda optimistiskt tal.

Onsdag

Riksbanken publicerar hyperintressant protokoll från förra veckans penningpolitiska möte. Det var ett överraskande mjukt besked och nu får vi kanske en indikation på hur många av direktionsledamöterna som är med på det tåget. Även Federal Reserve publicerar penningpolitiskt protokoll som man bör hålla koll på.  Om inköpschefsindexet för industrin gav positiva besked i majmätningen så var det tvärtom i tjänstesektorn. Nu får vi se om det, som många tror, var en tillfällig blipp i kurvan.

Torsdag

Fullt fokus på det brittiska parlamentsvalet. Givet att Tories sedan länge legat långt efter i opinionsmätningarna är det kanske inte lika spännande som det franska. I alla fall inte i det korta perspektivet. Men hur platserna kommer att fördelas lär ändå påverka marknaden.

Fredag

En hel räcka svenska makrosiffror. BNP-indikatorn är förvisso intressant men har varit en ganska skakig indikator på det slutgiltiga BNP-utfallet så inget som marknaden (och Riksbanken?) lägger större vikt vid. Däremot lär förstås intresset vara mycket stort kring de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna som väger nästan lika tungt som inflationssiffror för Federal Reserve. På marknaden hoppas man på en något dämpad sysselsättningsutvecklingen men inte så svag så att det uppstår frågetecken kring konjunkturen.

Makroveckan i urval

Måndag

08.30 Sverige inköpschefsindex industri juni i.u (54,0)

10.00 EMU inköpschefsindex industri juni 45,6 (45,6)

10.00 Norge inköpschefsindex industri juni i.u (52,3)

14.00 Tyskland inflation juni årstakt 2,3% (2,4%)

16.00 USA ISM inköpschefsindex industri juni 49,2 (48,7(

Tisdag

11.00 EMU inflation juni årstakt 2,5% (2,6%)

11.00 EMU kärninflation juni årstakt 2,8% (2,9%)

14.30 USA Fed-chefen Jerome Powell håller tal

16.00 USA JOLTS lediga platser maj 7 828k (8 059k)

Onsdag

03.45 Kina inköpschefsindex tjänstesektorn juni 53,4 (54,0)

08.30 Sverige Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll

08.30 Sverige inköpschefsindex tjänstesektorn juni i.u (49,5)

11.00 EMU producentprisindex maj årstakt -4,2% (-5,7%)

11.00 Norge bostadspriser juni m/m i.u (-1,0%)

14.15 USA ADP sysselsättning privat sektor juni 158k (152k)

14.30 USA nyanmälda arbetslösa  veckodata 235k (233k)

16.00 USA ISM inköpschefsindex tjänstesektorn juni 52,7 (53,8)

20.00 USA Federal Reserve publicerar penningpolitiskt protokoll

Torsdag

Parlamentsval i Storbritannien

08.00 Tyskland industriorder maj m/m 0,8% (-0,2%)

08.30 Schweiz inflation juni årstakt 1,4% (1,4%)

Fredag

08.00 Sverige statens budgetsaldo juni i.u (+31,6 miljarder)

08.00 Sverige BNP-indikatorn maj i.u (-0,7%)

08.00 Sverige hushållens konsumtion maj m/m i.u (-0,4%)

08.00 Sverige industriproduktion maj m/m i.u (-4,4%)

08.00 Tyskland industriproduktion maj m/m 0,2% (-0,1%)

11.00 EMU detaljhandel m/m 0,2% (-0,5%)

14.30 USA sysselsättning juni 185k (272k)

14.30 USA arbetslöshet juni 4,0% (4,0%)

14.30 USA genomsnittlig timlön juni årstakt 3,9% (4,1%)

Siffror inom parentes anger föregående utfall

 

i.u = ingen uppgift

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -