Är högutdelande ETF:er en fälla?

Fondkommentar Högutdelande ETF:er lockar investerare med löften om stabila kassaflöden, men den höga direktavkastningen kan också innebära dolda risker.

Placeras analys av högutdelande ETF:er på Avanzas sparplattform, visar att många av dessa fonder har underpresterat jämfört med breda aktieindex. När utdelningen tas med i beräkningen minskar dock skillnaden i avkastning, vilket gör resultaten mindre negativa än de först verkar.

Xtrackers STOXX Global Select Dividend 100 Swap UCITS ETF har backat 6 procent över tre år, medan ett globalt index har stigit med 15 procent. Men när man tar hänsyn till fondens direktavkastning på 7,1 procent och indexets genomsnittliga utdelning på 1,8 procent, blir skillnaden mindre dramatisk – men fortfarande betydande.

 

Fondens innehav domineras av två sektorer; fastighetsaktier på 41 procent och energibolag på 21 procent.

Detta mönster återkommer i flera andra fonder, exempelvis Ishares EM Dividend UCITS ETF, som trots en nedgång på 28 procent ändå erbjuder en utdelning på 6,7 procent. Den högre direktavkastningen minskar gapet mot ett bredare tillväxtmarknadsindex, som endast backat 5 procent.

Men även här är koncentrationen till några dominerande sektorer stor. Finanssektorn väger 24 procent, följt av råvarubolag på 22 och energisektorn med 20 procent.

Den här underliggande svagheten blir tydlig även i andra fonder.

Ishares Euro Dividend UCITS ETF har en direktavkastning på 5,8 procent men samtidigt en negativ avkastning på 14 procent under treårsperioden, vilket är 19 procentenheter sämre än jämförelseindex.

Om man jämför direktavkastningen mellan fonden och indexet, där index antas ha en genomsnittlig direktavkastning på 3,2 procent, blir skillnaden mindre dramatisk. Men det är fortfarande fördel index.

Här är dominansen av finansbolag helt dominerande, sektorn väger hela 55 procent av fondens värde.

Xact Norden Högutdelande är den populäraste fonden i urvalet och även den har haft svårt att leverera en högre avkastning än ett brett nordiskt aktieindex under de senaste tre åren. Även om direktavkastningen för fonden är 4,7 procent jämfört med direkt avkastningen för MSCI Norden index på 2,7 procentenheter, så räcker det inte.

Hela 31 procent är finansbolag i fonden, följt av industrisektorn med 20 procent och 14 procent råvarubolag.

Ishares Asia Pacific Dividend UCITS ETF med en direktavkastning på 5,4 procent, har presterat 10 procentenheter sämre än det breda MSCI-indexet under tre år. Den relativt svaga relativavkastningen minskar dock betydligt då fonden har en direktavkastning som är knappt 3 procenhenter högre än index.

Men även här är koncentrationen väldigt stor med finanssektorn på hela 35 procent. Råvarubolag är näst största sektor med 18 procent och fastigheter utgör 15 procent.

Sektorkoncentration

Många av de högutdelande ETF:erna är starkt exponerade mot specifika sektorer som fastigheter, finans, energi och råvaror, vilket innebär en ökad risk vid marknadsturbulens. Fonder som är kraftigt exponerade mot en eller två sektorer har sällan tillräckligt med diversifiering för att motverka negativa rörelser i dessa sektorer.

Å andra sidan finns det undantag. VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF har inte bara en hög utdelning på 4,4 procent utan har också levererat en stark totalavkastning på 32 procent under de senaste tre åren.

Detta är ett exempel på en fond som trots sin sektorinriktning 41 procent finans och 17 procent hälsovård varav fyra hälsovårdsbolag bland fonden tio största innehav, lyckats dra nytta av gynnsamma förhållanden i dessa sektorer.

Även Wisdom Tree Emerging Markets Equity Income UCITS ETF har en överavkastning mot ett brett marknadsindex på 4 procentenheter. Ser vi på skillnaden i direktavkastning som är i det närmaste dubbelt så hög för fonden, så blir fördelen för fonden riktigt bra.

De två största sektorerna utgör halva fondens värde. Finanssektorn väger 27 procent och tekniksektorn 25 procent.

För WisdomTree Europe Equity Income UCITS ETF som avkastat 4 procent de senaste tre åren, krymper gapet ytterligare. Med en direktavkastning på 5,7 procent och ett index som gett 8 procents avkastning exklusive utdelning, jämnar skillnaden ut sig när vi tar hänsyn till direktavkastningen. Och skillnaden talar för fondens fördel.

Finassektorn dominerar på 27 procent, följt av allmännyttiga bolag på 19 procent och sällansköpsvaror på 14 procent. Fondern erbjuder en relativt hög diversifiering mellan sektorer.

Risker

Sammanfattningsvis kan högutdelande ETF:er vara attraktiva för investerare som fokuserar på kassaflöden, men de kan också vara en fallgrop om sektorkoncentrationen och den långsiktiga totalavkastningen inte beaktas.

En hög direktavkastning kan ge en illusion av stabilitet, men om kapitalet urholkas över tid kommer totalavkastningen att bli undermålig.

Investerare bör därför noggrant överväga balansen mellan utdelning och värdeutveckling, samt risken att fondernas höga sektorkoncentrationer kan förvärra nedgångar under turbulenta marknadsperioder.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -