Få svenska bolag i Akelius miljardportfölj – ”Måste finnas kvar om 10 år”

Börs När Akelius placerar sina miljarder kvalar bara ett tiotal svenska bolag in. En del branscher ratas helt. ”Vi vill vara säkra på att bolagen finns kvar om tio år”, säger fastighetsmiljardären Roger Akelius.
✔ Om stiftelsens aktieportfölj ✔ Om svenska kronan ✔ Om ett skatteförslag

Roger-Akelius-foto-han-gav-oss-scaled
Roger Akelius tror inte på den svenska kronan. Foto: Privat

USA-valet närmar sig med stormsteg. Men att spå börsen är Roger Akelius inte intresserad av. Han tror inte någon kan förutse marknaden helt enkelt. Därför köper och säljer han inte aktier särskilt ofta.

Tillsammans med några stora banker har Akelius valt ut omkring 400 aktier globalt att stoppa i portföljen, och där får de ligga.

“Vi gör inga omplaceringar”, säger Roger Akelius.

Ägardata som finns tillgänglig via Holdings visar Akeliuskopplade portföljer med ett totalt värde på cirka 150 Mkr, exklusive Castellum. Där finns bland annat en portfölj med 59 bolag, däribland InvestorAtlas Copco och Assa Abloy, men dessa innehav speglar inte Akelius stora placeringar.

“Det är en liten restpost som finns kvar i ett fondbolag som marknadsfördes för 10-20 år sen.”

Att Akelius har stora värden att placera är det ingen som tvivlar på. Efter försäljningen av en stor portfölj av bostäder 2021 till Heimstaden Bostad för 93 mdr kr återstod bara frågan hur miljarderna skulle placeras och fördelas.

Ett tiotal svenska bolag med internationell verksamhet har kvalat in i den stora portföljen – som enligt Akelius kommer vara värd uppemot 40 miljarder inom kort. Men vilka det är vill Akelius inte uppge. Däremot berättar han gärna om vad han ratar. Inga bolag som har med mode, tech eller personbilar finns med i fastighetsmogulens portfölj.

Därmed borde det betyda att internationella svenska bolag som till exempel H&MVolvo CarsAutoliv och RVRC faller utanför Akelius intressesfär för investeringar.

“Vi vill vara säkra på att bolagen finns kvar om tio år”, konstaterar Roger Akelius krasst.

95 miljarder förvaltas från Cypern


I Cyperns huvudstad Nicosia arbetar ett femtiotal anställda varav en förvaltar den förmögenhet som Akelius skänkt till Bahamasregistrerade välgörenhetsstiftelsen Akelius Foundation.. Totalt ligger omkring 95 miljarder av de 100 miljarder han tjänat genom åren i stiftelsen. Resterande 5 miljarder har han investerat i skog och avsatt för kommande generationer.

I aktiefonden finns i stället banker, försäkringsbolag och stora livsmedelskedjor. Förutom aktiefonden äger stiftelsen även hyresbostäder som genom sina geografiska lägen är tänkt att skapa en balans mellan valutor som amerikanska och kanadensiska dollarn samt pund och euro.

Dessutom är Akelius största ägare i fastighetsbolaget Castellum med över 13% av rösterna och kapitalet.

Svenska kronan ointressant


Den svenska kronan ger han inte mycket för.

“För att ett lands valuta ska vara intressant så måste jag tro på en tillväxt. En stark tillväxt kommer bara om ett land underlättar för att skapa massor av miljardärer.”

“Ingen skapar en miljard utan att först anställa tusen personer”, menar Roger Akelius.

Det var länge sen han själv bodde i Sverige men han är kritisk till skattesubventioner som RUT, skatteavdrag på hushållsnära tjänster.

“Rut ger bara massor av administration. Sänk i stället skatten för de första 20 000 kronorna per månad och tillåt en starkt förenklad bokföring”.

Ta bort “tiotusen regler”


Han lyfter fram att OECD bedömer att USA kommer få 1% högre BNP än EU de kommande tio åren.

“Hela EU och särskilt Sverige har de senaste tjugo åren infört tusentals regler, det vill säga begränsningar för företagare.”

“Men jag ska inte klaga. Jag har skapat rätt stora bolag, som har haft råd med extra administration. Jag menar bara att kronan blir starkare om vi tar bort tiotusen regler för ungdomar som ska starta företag.”

Heimstaden krisar. Skulle du kunna tänka dig att köpa tillbaka något därifrån?

”Alla de fastigheter Akelius sålde var av hög kvalitet med bra läge”, svara Roger Akelius kort.

Akelius fastighetsbolag redovisade högre hyresintäkter och räntenetto när rapporten för tredje kvartalet landade i slutet av oktober. Resultatet efter skatt blev 35 miljoner euro (-96).

“Jag är överraskad över hur bra VD Ralf Spann utvecklar bolaget.”

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -