LKAB
ÖKADE VINSTEN 4 KV, LÄGRE LEVERANSER UNDER 1 KV 2024 (Direkt)

2024-02-12 15:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Gruvbolaget LKAB redovisar ett rörelseresultat om 3,8 miljarder kronor för det fjärde kvartalet (2,7). En högre produktion motverkades dock av lägre leveranser till följd av utmaningar med kapacitet på Malmbanan.

Det skriver bolaget i en bokslutskommuniké.

För det fjärde kvartalet ökade nettoomsättningen till 10.798 miljoner kronor (9.949), vilket enligt LKAB främst berodde på högre järnmalmspriser och leveransvolymer samt en högre andel pellets som delvis motverkades av lägre pelletspremier.

Vid slutet av kvartalet skedde en omfattande urspårning på Malmbanan då ett fullastat malmtåg på väg mot Narvik spårade ur.

"Då omfattande återställningsarbeten har krävts under svåra väderförhållanden bedöms banan kunna tas i drift först i mitten av februari, vilket innebär ett stopp om nästan två månader", skriver LKAB.

Enligt gruvbolaget påverkades leveranserna från hamnen i Narvik endast marginellt under det fjärde kvartalet, men den främsta påverkan blir under första kvartalet 2024.

"Konsekvenserna är i dagsläget svåra att fullt ut bedöma i ljuset av den redan ansträngda kapaciteten på Malmbanan och utredning av effekterna framåt pågår. Bedömningen är dock att det finns väsentlig risk för att det kan få långtgående konsekvenser", skriver bolaget.

Styrelsen föreslår att ordinarie utdelning ska uppgå till 7.600 miljoner kronor (7.540), vilket är 50 procent av årets resultat.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -