BOEING
BEKRÄFTAR FÖRVÄRVSSAMTAL AV UNDERLEVERANTÖR SPIRIT (OMS) (Direkt)

2024-03-01 22:48

(Omsändning: korrigerar rubrik)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Flygplanstillverkaren Boeing är i samtal om att förvärva underleverantören Spirit Aerosystems, det bekräftar parterna efter att spekulationer fått Spirit Aerosystems-aktien att rusa under fredagshandeln.

Det rapporterar CNBC efter fredagens börsstängning.

Uppgifter om att Boeing var i samtal för att köpa tillbaka underleverantören Spirit Aerosystems, som tillverkar flygkroppar till Boeings 737 Max-jetplan, fick Spirit-aktien att rusa med över 15 procent på fredagen. Boeing-aktien var samtidigt ned med 1,8 procent.

Boeing knoppade av det som i dag är Spirit Aerosystems 2005.

Under 2023 kom cirka 70 procent av Spirits Aerosystems intäkter från Boeing, medan ungefär en fjärdedel av bolagets intäkter kom från Boeings främsta rival, Airbus, som har avböjt att kommentera avtalsförhandlingarna, enligt CNBC.

Förhandlingarna mellan Boeing och Spirit Aerosystems kommer mindre än två månader efter att en del av ett Boeing-737-Max-9-flygplan lossnat under en Alaska Airlines flygning, något som fick den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA att stoppa vissa exemplar av modellen Boeing 737 Max 9 från att flyga vidare.

"Vi tror att återintegreringen av Boeing och Spirit AeroSystems tillverkningsverksamhet ytterligare skulle stärka flygsäkerheten, förbättra kvaliteten och tjäna våra kunders, anställdas och aktieägares intressen", uppgav Boeing i ett uttalande på fredagen, enligt CNBC.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Boeing - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -