TOMRA
MAJORITET FÖR OBLIGATORISK PANT INOM EU, AKTIEN +11% (Direkt)

2024-03-05 12:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Norska Tomra steg kraftigt på Oslobörsen på tisdagen efter beskedet att Europarådet och EU-parlamentet är överens om att pant ska bli obligatoriskt inom EU 2029.

"Det blir mycket viktigt för Tomra eftersom marknaden kommer att fördubblas, kanske till och med tredubblas, inom loppet av fem år. Detta kommer att medföra att flera stora länder sannolikt måste introducera ett pantsystem", säger Daniel Vårdal Haugland, analytiker vid ABG Sundal Collier, till Finansavisen.

Enligt analytikern finns det för Tomra en dynamik som går ut på att bolaget säljer ett stort antal pantmaskiner de första två åren det går in i en ny marknad, medan serviceintäkterna kommer över tid. Detta ger i inledningen Tomra en kraftig intäktsökning som senare mattas av något, säger Daniel Vårdal Haugland.

Förslaget om obligatorisk pant gick enligt Kepler Cheuvreux analytiker Andreas Nibe Nygård igenom Europarådet i december, vilket innebär att det inte är så oväntat att det också ser ut att gå igenom EU-parlamentet.

"Även om det ännu inte är avgjort, är det mycket sannolikt att detta pantförslag antas av parlamentet under 2024", säger han till tidningen.

Omkring klockan 12.40 hade Tomra stigit 11 procent i Oslo.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Tomra Systems - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -