TESLA
SONDERAR FÖR "MODEL 2"-FABRIKSBYGGE I INDIEN - FT (Direkt)

2024-04-03 14:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tesla sonderar efter en lämplig plats i Indien för en fabrik där den amerikanska elbilstillverkaren planerar investera mellan 2 och 3 miljarder dollar och leverantörer ytterligare flera miljarder, rapporterar Financial Times med hänvisning till källor.

Draget att börja leta plats för ett fabriksbygge i världens folkrikaste nation kommer kort efter att Indiens regering i mars sänkte tullar på vissa elfordon tillverkade av bolag som också utlovar produktionssatsningar i landet de närmaste tre åren.

Tesla har lyft fram förslag om just ett sådant beslut som en förutsättning för investeringar i Indien, skriver Financial Times.

Planen är att exportera bilar från Indien, varför platser i hamnstäder kommer vara av särskilt intresse, enligt en av källorna. Det finns kända planer på att en småbilsmodell ska utvecklas och nu görs det gällande att denna kommer tillverkas i fabriken. Fokusmarknader utöver Indien finns också i Sydostasien, Mellanöstern, Sydeuropa och Afrika. Modellen har kallats "Model 2" av Teslabevakare.

Premiärminister Narendra Modi har under flera års tid öronmärkt stora subsidier för att locka internationella teknikbolag till landet för tillverkning, ett område där ärkerivalen Kina är en världsledare. Bland andra Apple har utökat sin tillverkning i Indien i vad som allmänt ses som en strategisk omlokalisering från ett Kina i handelskrig med USA.

En investering av den storlek som Financial Times rapporterar om skulle göra Teslas satsning till en av de största utländska näringslivsinvesteringarna i Indiens historia. Vid full kapacitet ska fabriken producera en halv miljon fordon per år. Senare kan också en batterifabrik bli aktuell, enligt tidigare modell vid befintliga fabriker.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -