AMF Aktiefond Sverige
AMF Aktiefond Sverige – stark börsutveckling under årets första kvartal (Finwire)

2024-04-16 14:45

AMF Aktiefond Sverige steg med 8,0 procent under det första kvartalet, medan fondens jämförelseindex SIXPRX steg med 7,9 procent.

Det blev en försiktig start på det nya börsåret, där den makroekonomiska utvecklingen inledningsvis höll tillbaka börsen. Den amerikanska inflationsstatistiken har ökat osäkerheten om när i tiden och med hur mycket styrräntorna kan komma att sänkas i år.

Osäkerheten överbryggades av robusta bolagsrapporter som bidrog till en ökad optimism och stärkte bilden av att vinstförväntningarna på helåret inte är för positiva. I början av året var det stora bolag inom verkstad och bank som uppvisade bra kursuppgångar.

”Våra investeringar i Volvo Lastvagnar och SEB har varit gynnsamma för fondens utvecklig. Även innehaven i välkapitaliserade fastighetsbolag fortsatte att bidra positivt till avkastningen”, säger Sverigefondens förvaltare Dick Bergqvist.

Balder och Pandox uppvisade en stark kursutveckling under kvartalet. Fastighetsbolagens finansieringskostnader har kommit ned något och uthyrningsgraderna ser fortsatt starka ut. Som hyresvärdar lyckades också många bolag kompensera sig för de stora kostnadsökningar som drivits av den höga inflationen.

Optimismen på Stockholmsbörsen påverkades också av den fortsatt starka utvecklingen bland de teknikintensiva och AI-relaterade techjättarna, som Nvidia, på den amerikanska börsen.

”Det starka intresset för AI och teknik har även påverkat några av fondens innehav positivt. IT-säkerhetsföretaget Yubico utvecklades starkt under kvartalet och har väckt ett ökat intresse bland investerare, liksom fintechbolaget Fortnox”, konstaterar Dick Bergqvist.

Den globala konjunkturen utvecklas bättre än väntat och när räntesänkningar realiseras under andra halvåret och inte minst under 2025 kan man få se positiva vinstrevideringar och därmed fortsatt stigande aktiekurser.

”Vi ser att konsumenten kommer att uppleva viss lättnad under året. Kunder med mer pengar i plånboken kommer att gynna bolag som Thule och H&M, vilka är viktiga positioner i fonden.”

Innehav som växer både organiskt och genom förvärv, som Indutrade, Addtech och Beijer Ref, har haft en stark start på året och väntas också gynnas av ett lägre ränteläge senare i år.

Bland de största positiva bidragsgivarna till relativavkastningen i fonden märktes Volvo, SEB och Investor. Även Pandox och Yubico var större bidragsgivare. Saab, Billerud och HMS stod för de största negativa bidragen.

Fondens största nettoköp under perioden skedde i H&M, Scandic Hotels och Sobi, där Scandic Hotels är ett nytt innehav för fonden. Fondens större försäljningar genomfördes i Astra Zeneca, Investor och SEB. Försäljningarna genomfördes för att ta hem en del vinst samtidigt som fonden kvarstår som fortsatt stor ägare.

Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

AMF Aktiefond Sverige - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -