NEW YORK
TYDLIGT UPP EFTER INFLATIONSRAPPORT, S&P 500 +1,0% (Direkt)

2024-05-15 19:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i New York handlades tydligt uppåt när omkring fyra timmar hade gått av onsdagshandeln. Detta efter att eftermiddagens amerikanska inflationssiffror kommit in i linje med förväntningarna vilket pressade räntorna och lyfte indexen.

Vid 19.30-tiden var breda S&P 500 upp 1 procent till 5.297. Samtidigt hade tekniktunga Nasdaq Composite lyft 1,2 procent till 16.706, medan Dow Jones industriindex stärktes 0,7 procent till 39.851.

Vid klockan 14.30 svensk tid kom siffror från den amerikanska statistikmyndigheten som visade att konsumentpriserna i USA steg med 0,3 procent i april, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg KPI med 3,4 procent.

Analytiker hade räknat med att KPI skulle ha stigit med 0,4 procent jämfört med månaden före och ha stigit med 3,4 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt Trading Economics konsensusprognos bland analytiker.

USA-räntorna sjönk och dollarn tappade efter KPI-utfallet.

Årets tre första månader har varit en inflationsbesvikelse, och ett utfall nära eller något under prognos kan åter öka marknadens förväntningar om en räntesänkning från Federal Reserve.

På aktiefronten gynnades flera amerikanska teknikjättar av inflationssiffrorna. Halvledarbolaget Nvidia lyfte 3,3 procent, medan Apple och Microsoft var upp 1,5 procent vardera. Samtidigt steg Meta drygt 1 procent

Vidare såg hajpen i de så kallade meme-aktierna ut att ha fått pyspunka under onsdagens handel. Detta sedan kategorins fanbärare i form av gamingbutikskedjan Gamestops och biografkedjeägaren AMC Entertainments aktier fallit till minus för första gången sedan en ny vända av intresse riktats mot fenomenet.

En möjlig anledning bakom det avmattade intresset var det faktum att AMC ånyo nyttjat tillfället som uppstått med den plötsligt markant högre aktiekursen till att omstrukturera bolagets finanser.

AMC:s aktie var ned med drygt 22 procent efter beskedet om emission av 23,3 miljoner aktier i utbyte mot obligationer till ett värde av 164 miljoner dollar med löptid till 2026. På ren svenska väljer AMC att utradera delar av bolagets skulder genom att växla skuldsedlar mot aktier.

Gamestop var parallellt ned med drygt 30 procent medan solenergibolaget Sunpower, en annan aktie som dragits med i hysterin, var ned med 28 procent.

Enligt CNBC har Wolfe Research sänkt Sunpower-aktien till underperform med motiveringen att Sunpower är det "mest extrema exemplet på de återupplivade meme-aktierna inom "grön teknologi" (cleantech).

Nio föll 8 procent trots att JP Morgan uppgraderat den kinesiska elbilstillverkaren till neutral från undervikt.

Nio-aktien, som har skjutit i höjden under den senaste månaden, tros kunna dra nytta av den kinesiska regeringens stimulanspolitik och Nios senaste strategi "batteri som en tjänst" (BaaS), kan komma att driva försäljningen, enligt banken.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåringen ned 10 punkter till 4,35 procent.

På valutafronten försvagades dollarn 1,2 procent mot den svenska kronan, till 10:67.


Graf: S&P 500 onsdagen den 15 maj

Källa: Infront


Felix Johansson +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Microsoft - I dag

{point.key}

Meta Platforms A - I dag

{point.key}

NIO ADR A - I dag

{point.key}

GameStop - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -