Concentric
Concentric avsätter 100 miljoner pga tillverkningsfel i vattenpump (Finwire)

2024-05-21 06:29

Verkstadsbolaget Concentric meddelar att ett fabrikationsfel har påträffats i en specifik vattenpump. Som en följd av detta planerar bolaget att avsätta 100 miljoner kronor för garantianspråk, men flaggar för att de faktiska kostnaderna kan bli väsentligt högre eller lägre än de uppskattade kostnaderna, enligt ett pressmeddelande.

Enligt bolaget handlar det om att vissa vattenpumpar ska ha haft en defekt tätning. Problemet blev känt för bolaget genom garantianspråk från en kund. Tillverkningsfelet utgör inte ett produktsäkerhetsproblem, uppger Concentric.

"Concentric har vidtagit omedelbara åtgärder för att säkerställa att alla vattenpumpar nu är byggda med rätt tätning. Concentric fortsätter att samarbeta med kunden och upprättar åtgärdsplaner för att ombesörja problemet och analyserar tekniska produktdata för att fastställa en mer definierad felfrekvens", skriver bolaget.

Concentric uppger att de i nuläget inte kan fastställa de ekonomiska konsekvenserna, men bedömer att den slutliga kostnaden kan bli väsentlig. Den preliminära bedömningen visar på att kostnaden kan uppgå till mellan 60-100 miljoner kronor, varför bolaget planerar att avsätta det senare beloppet i resultatet för det andra kvartalet.

"På grund av osäkerheten kring den uppskattade felfrekvensen kan de faktiska kostnaderna vara väsentligt högre eller lägre än de uppskattade kostnaderna", tillägger Concentric.

Bolaget uppger att det kommer att ha mer klarhet i frågan mot slutet av året.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.seredaktion@finwire.org
© Copyright

Concentric - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -