SKAGEN Global A
SKAGEN Global minskade 2,26 procent i maj - sentimentet fortsatte förbättras (Finwire)

2024-06-13 11:38

Fonden SKAGEN Global A minskade 2,26 procent i maj, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 0,29 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 8,13 procent och är därmed sämre än index som har ökat 13,62 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Knut Gezelius och Chris-Tommy Simonsen.

Globala aktiemarknader steg i maj då sentimentet fortsatte att förbättras bland investerare. Den viktigaste diskussionen uppges fortsatt handla om inflation och räntesänkningar med utsikter som är långt ifrån säkra. Om något menar förvaltarna att marknaden förväntar sig högre räntor under längre tid.

Efter ett stabilt första kvartal menar förvaltarna att fonden mött motvind hittills under andra kvartalet. De senaste kvartalsrapporterna från portföljbolagen var överlag i linje med förvaltarnas förväntningar men marknaden tolkade många resultat negativt och många aktiekurser pressades nedåt.

Förvaltarna lyfter fram Abbott Laboratories som man menar levererade en stark rapport men trots det har aktien fallit tillbaka cirka 15 procent sedan toppen i mars. Den här typen av kortsiktiga fluktuationer uppges vara en del av aktiemarknaden, men i flera fall har förvaltarna dragit fördel av en lägre aktiekurs genom att utöka positionerna på en mer gynnsam nivå.

De främsta bidragsgivarna till fondens utveckling under månaden var Brown & Brown, Moody's och DSV.

Försäkringsmäklaren Brown & Brown steg efter att man levererat en stabil kvartalsrapport, kreditvärderingsinstitutet Moody's klättrade efter att ha trampat vatten under årets första fyra månader och DSV studsade upp något men handlas fortfarande långt under förvaltarnas bedömning av dess verkliga värde.

De tre som presterade sämst i absoluta tal var Estee Lauder, Abbott Laboratories och Accenture. Skönhetsbolaget Estee Lauder släppte svaga siffror medan IT-konsulten Accenture överskuggades av andra namn mer direkt kopplade till den rådande uppståndelsen kring artificiell intelligens.

De största innehaven i fondens portfölj var Canadian Pacific Kansas City, DSV och Alphabet med exponeringar om 6,6, 5,3 respektive 5,3 procent.

SKAGEN Global A, % maj, 2024
Fond MM, förändring i procent -2,26
Index MM, förändring i procent -0,29
Fond i år, förändring i procent 8,13
Index i år, förändring i procent 13,62

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

SKAGEN Global A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -