Sveriges ekonomi växer med 0,8 procent i år - LO (Finwire)

2024-06-13 09:03

Sveriges ekonomi kommer att växa med 0,8 procent under 2024, enligt LO-ekonomernas nya prognos.

“Tillväxten i både hushållskonsumtionen och offentlig konsumtion kommer att vara för liten för att ge ordentlig skjuts till ekonomin. Investeringarna kommer att minska och till skillnad från 2023 kommer inte nettoexporten att ge något större bidrag till tillväxten”, står det i rapporten Ekonomiska utsikter.

Nästa år väntas dock ekonomin rulla på bättre, och tillväxten bli 2,1 procent. Investeringar och en ökad hushållskonsumtion pekas ut som främsta drivare.

“Det är framför allt högre reallöner och lägre räntor som kommer att verka positivt på den inhemska efterfrågan, men även den offentliga konsumtionens bidrag märks under 2025”, skriver LO.

Vad gäller arbetslösheten väntas den stiga med cirka 50 000 personer i år, och landa på 8,5 procent, att jämföra med 7,7 procent under 2023. Samtidigt väntas sysselsättningsgraden minska till 69,1 procent från 69,4 procent förra året. Nästa år väntas saker och ting gå mot det bättre med en sjunkande arbetslöshet på 8,2 procent och en ökad sysselsättningsgrad på 69,5 procent.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.seredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -